Lichaamsverzorging

De zomer komt eraan, maar hoe vaak moet je je nou eigenlijk insmeren?

De zomer komt eraan, maar hoe vaak moet je je nou eigenlijk insmeren?

Het is alweer bijna zomer. De zonnestraaltjes laten zich weer zien en dat is natuurlijk heerlijk! Maar dit betekent ook dat we op onze huid moeten letten. We willen natuurlijk niet verbranden. En soms smeer je je in, maar toch verbrandt je. Je moet je vaak meerdere keren insmeren om verbranding te voorkomen. Maar hoe vaak moet dat nou eigenlijk?

Hoe vaak moet ik me insmeren?

Hoe vaak je opnieuw moet insmeren, hangt van een paar factoren af. Namelijk van jouw huidtype, de kracht van de zon en van de factor die je gebruikt. Laten we bij het eerste punt beginnen: je huidtype. Hoe donkerder je huid is, hoe meer melanine je in je huid hebt. Melanine beschermt de huid zelf tegen de zon. Iemand met een donkerdere huid kan dus langer in de zon zitten zonder te verbranden dan iemand met een lichte huid. Er zijn vier verschillende huidtypes. Alle huidtypes gaan gepaard met een score, deze score gebruik je om uit te rekenen hoe lang je in de zon kunt zitten voordat je opnieuw moet smeren. De lichtste huidjes krijgen score 60. Ben je wit maar iets donkerder dan bleek, dan krijg je score 100. Een stapje donkerder krijgt score 200. Dit is bijvoorbeeld voor mensen met een Aziatische afkomst of mensen met een gemixte afkomst. Het laatste huidtype krijgt score 300. Dit zijn de mensen met een (licht) getinte huid of donkerder.

Vervolgens kijk je naar de kracht van de zon. De zonkracht kun je in je weerapp vinden op je telefoon. De zonkracht wordt aangegeven op een schaal van één tot tien. Tien is het krachtigst en één is het lichtst. Dit getal gebruik je vervolgens ook in je rekensom.

Tot slot kun je kijken naar de factor van je zonnebrand. Dit getal gebruik je ook in je rekensom. Je begint met je huidtype en de zonnekracht. Om uit te rekenen hoeveel minuten je onbeschermd in de zon kunt zitten, deel je de score van je huidtype door de zonkracht. Dus stel je hebt huidtype heeft score 60 en de zonkracht is 8. Dan kom je uit op 7,5 minuten. Om uit te rekenen hoe lang je beschermd bent door je zonnebrand, vermenigvuldig je de factoor van je zonnebrand met het aantal minuten. Bijvoorbeeld: 7,5 minuten x factor 30 = 225 minuten. Dit komt neer op 3 uur en 45 minuten. Na deze tijd moet je je dus nogmaals insmeren. We raden aan om dit altijd alsnog iets eerder te doen om te voorkomen dat je alsnog verbrandt. Deze rekensom is een hulpmiddel, maar geen precieze oplossing voor ieder persoon.

Insmeren om andere redenen

Als je gewoon lekker ergens zit en je verder niks aan het doen bent, kun je met de rekensom werken. Maar als je aan het bewegen bent of gaat zwemmen, raden we je aan om je in vaker te smeren. Zonnebrand vervaagt door vocht en dus ben je minder lang beschermd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je niet genoeg zonnebrand gebruikt en daardoor niet de juiste bescherming krijgt. Zorg er daarom voor dat je genoeg zonnebrand gebruikt. Mocht je twijfelen, dan raden we aan om na iedere twee uur standaard opnieuw te smeren. Zo weet je zeker dat je altijd goed beschermd bent. Er bestaat gelukkig niet zoiets als je te vaak insmeren!

Bron: kwf.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top