Gezichtsverzorging

Worden mensen met een vettige huid 'mooier' oud? Wij zoeken het uit

Worden mensen met een vettige huid 'mooier' oud? Wij zoeken het uit

Heb jij een vettige of een droge huid, of zit je er een beetje tussenin? Iedereen heeft een eigen huidtype. We behandelen onze huid anders op basis van ons huidtype, maar wat voor invloed heeft ons huidtype eigenlijk op ons? Kan het hebben van een vettige huid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je huid minder snel veroudert? Wij zoeken het uit!

Wordt je 'mooier' oud als je een vettige huid hebt?

Het korte antwoord op deze vraag is helaas nee. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij huidveroudering, en huidtype speelt ook een rol. Het hebben van een vettige huid heeft zo wel zijn voordelen als het op huidveroudering aankomt. Het middelste laagje van de huid is bij mensen met een vettige huid dikker. Dit geeft je huid meer structuur. Hierdoor kan het zo zijn dat je minder snel fijne lijntjes gaat zien. Daarnaast maakt je huid meer olie aan als je een vettige huid hebt. Dit kan dienen als een soort natuurlijke moisturizer. Dit kan ontzettend voordelig zijn, zeker als je ouder wordt. Je huid kan dan namelijk minder goed vocht opnemen. Het feit dat je huid het zelf aanmaakt helpt dan enorm. Verder dient de vettigheid als bescherming tegen de zon. De talg die jouw huid produceert, bevat namelijk veel vetzuren. Deze vetzuren dienen als bescherming tegen UV-straling. Zonschade is voor veel mensen een belangrijke oorzaak van huidveroudering. Dat extra beetje bescherming kan dus zeker een verschil maken.

Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar uiteindelijk maakt het hebben van een vettige huid niet veel verschil. Mensen met een vettige huid hebben namelijk meestal grotere poriën en krijgen hierdoor sneller last van acne. Acne kan vervolgens littekens achterlaten. Deze textuur op de huid kan lijken op vervroegde huidveroudering. Daarnaast wordt het idee dat een vettige huid hebben rimpels voorkomt overschat. Mensen met een vettige huid krijgen minder snel last van fijne lijntjes, maar ze krijgen vaak wel diepere rimpels op bepaalde plekken. Bijvoorbeeld op het voorhoofd.

Conclusie

Er zijn een hoop dingen die huidveroudering beïnvloeden. Denk aan je genen, lichaamsbeweging, stress en zelfs luchtvervuiling. Het hebben van een bepaald huidtype maakt dus eigenlijk niet veel uit. Wel kunnen we je aanraden om je huid altijd goed te beschermen tegen de zon als je huidveroudering wil vermijden. Smeer je dus altijd in als je naar buiten gaat, ook als het geen zomer is. Daarnaast is het verstandig om niet te roken, regelmatig te bewegen en om jezelf gehydrateerd te houden.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top