Fashion

Is een duurdere zonnebril écht je geld waard?

Is een duurdere zonnebril écht je geld waard?

Zonnebrillen: je hebt ze in allerelie soorten categorieën, groot of klein, licht of donker en met kleur of zwart. Ook zijn ze er in verschillende prijscategorieën. Zo kun je er eentje jalen van een paar euro, of een designerbril van een paar honderd euro. Maakt dat voor je ogen écht uit, een dure zonnebril? Of is een goedkopere optie net zo goed?

UV-straling

Dat uv-straling niet goed is voor je huid hoeven we natuurlijk niet meer te vertellen, maar wist je dat deze straling net zo slecht is voor je ogen? Je kunt op latere leeftijd zelfs slechtziend worden door teveel uv-straling. Een goede zonnebril kan daarom echt geen kwaad, maar moet 'ie ook echt zo duur zijn?

CE-logo

Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te beschermen. Let bij het kopen van een bril wel op dat er een CE-logo opstaat. De CE-markering heeft een cijfer tussen de 0 en de 4 en dit getal vind je meestal op de binnenkant van de bril, op een brillenpootje. Het Oogfonds raadt een CE-markeirng van minimaal 3 aan.

UV400

Als de bril geen CE-markering bevazt, zullen donkere glazen wel zonlicht tegenhouden, maar niet tegen uv-licht. Waar je op moet letten is of er 100% UV of UV400 op de bril staat. Dit betekent dat de bril 100 procent oogbescherming heeft.

Ruimte tussen gezicht en bril

Een bril moet goed aansluiten op je gezicht om goede dekking te bieden tegen schadelijke straling. Als er veel ruimte tussen je gezicht en de bril zit, valt het licht er alsnog doorheen en ben je minder goed beschermd.

Dure zonnebrillen

Waarom zijn sommige brillen zo prijzig als er geen duidelijk verschil in zit? Dat heeft te maken met de machtspositie van dure merken als Louis Vuitton en Gucci. Zij bepalen in feite de prijzen op de markt, en je betaalt hierbij dus niet voor de kwaliteit van de bril, maar voor het merk.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top