Health

Last van een opgeblazen buik? Dit is wat je ertegen kunt doen

Last van een opgeblazen buik? Dit is wat je ertegen kunt doen

Heb jij ook wel eens last van een ongemakkelijk of opgeblazen gevoel in je maag? De kans is groot dat je last hebt van een opgeblazen buik. Naast dat je verschillende klachten voelt, zie je het vaak ook aan je buik. Hoe graag je er ook vanaf wil komen, het lukt maar niet. Wij gaan je vertellen wat je het beste kunt doen.

 

Opgeblazen buik

Een opgeblazen buik is een klacht die veel voorkomt bij mensen. Het wordt veroorzaakt door de opbouw van de druk in de maag of buik. Te veel lucht in de buik kan zorgen voor winderigheid. Vaak ontstaat een opgeblazen buik na het eten en komt door een verstoring van de spijsvertering.
 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een opgezette buik.

1. Eetpatroon

Je eetpatroon kan veel invloed hebben op je darmen. Door te snel te eten of te drinken kan er te veel lucht in je buik komen.

2. Dieet

Bepaalde voedingsmiddelen zijn lastiger te verteren. Sommige mensen vermijden dit eten, zoals kool en uien. Deze groenten zijn vaak de oorzaak van een opgeblazen gevoel.

3. Functioneren buikspieren

Ook de buikspieren kunnen een oorzaak zijn. Deze spieren kunnen namelijk te snel of te langzaam functioneren en die zorgen weer voor diverse maagklachten. 

4. Te strakke kleding

Niet te vergeten zijn te strakke kleding. Misschien draag je wel je favoriete broek, maar knelt die enorm rond je buik. Weg ermee. Te strakke kleding duwt te veel in je maag. Koop liever een maatje groter.

 

Symptomen

Een opgeblazen buik kun je herkennen aan verschillende symptomen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Een opgeblazen maag.
  • Een volg gevoel na het eten of drinken.
  • Borrelende geluiden vanuit je maag of buik.
  • Winderigheid.

 

Wat te doen?

Nu vraag je je vast af wat je kunt doen bij het opgeblazen gevoel. Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunnen helpen om een opgezette buik te voorkomen.

  • Eet met regelmaat: Het is belangrijk om ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds rond hetzelfde tijdstip te eten. Je spijsvertering komt dan in een soort routine en het verteren gaat dan een stuk makkelijker.
  • Rustig eten: Hoe lekker het eten ook is, eet vooral niet te snel. Bij het snel binnen werken van eten of drinken, kun je te veel lucht in je buik of darmen krijgen. Neem wat meer de tijd en zo kun je het opgeblazen gevoel voorkomen.
  • Vermijd ‘gas opwekkend’ eten: Bepaald voedsel maken veel gas aan in je buik en darmen. Denk aan bonen, koolsoorten, eieren en koolzuurhouden de dranken. Misschien verstandig om wat vaker deze producten te vermijden.
  • Drink voldoende water: Drinken is echt heel belangrijk, want je lichaam heeft vocht nodig. Zonder vocht kan je lichaam aangeven zoveel mogelijk water vast te houden. Dit kan zorgen voor dat opgeblazen gevoel.
  • Eet vezelrijk voedsel: Een paar veranderingen in je voedingspatroon kunnen al wonderen verrichten. Laat die ene witte boterham bijvoorbeeld liggen en eet een keer bruinbrood. Of je gaat voor notenrijst in plaats van witte rijst. Je krijgt zo net wat meer vezels binnen
  • Regelmatig bewegen: Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat het gas sneller door je lichaam wordt getransporteerd en dat de spijsvertering op gang komt. Die ene wandeling kan al heel veel doen.
  • Intolerantie eten: Eten wat je niet goed kunt verdragen kan leiden tot overmatige gasproductie. Zodra je het vermoeden hebt dat je niet goed bepaalde voedingsmiddelen kunt verdragen, kun je het beste contact opnemen met een arts. Misschien heb je wel last van gluten.
  • Warm water of theedrinken: Een warme kop thee of water stimuleert je spijsvertering. Met name citroenthee, kruidenthee of groene thee.

 

via GIPHY

Bron: Rennie.nl en Iberogast.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top