Travel

Dit dorpje vlakbij Parijs was dé inspiratie voor Van Gogh en wil je zien

Dit dorpje vlakbij Parijs was dé inspiratie voor Van Gogh en wil je zien

Als je denkt aan Frankrijk, denk je als eerste aan Parijs en de Eiffeltoren, het Louvre en Champs-Élysées. Al bestaat Frankrijk natuurlijk uit veel meer dan deze toeristische trekpleisters. Naast de stad van de liefde heeft dit land ook een dorp vol inspiratie. Nou ja, dat was voor Van Gogh het geval in dit mooie dorpje vlakbij Parijs. Wie weet welke ideeën jij hier zal opdoen!

Auvers-sur-Oise

Iedereen kent natuurlijk de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Zijn schilderijen met 'de Zonnebloemen' of 'de Slaapkamer' kun je vast zo voor je halen. Nu is het Franse dorpje Auvers-sur-Oise, vlakbij Parijs, een heel bijzondere woonplaats in de levensgeschiedenis van Van Gogh. In dit dorpje woonde hij namelijk de laatste maanden van zijn leven. Hier kreeg hij nog heel wat inspiratie voor schilderijen, vlak voordat hij op 27 juli 1890 zelfmoord pleegde. En de inspiratie van Van Gogh zie je ook nu nog steeds terug, wanneer je ronddwaalt door Auvers-sur-Oise.

@kingainfrance It’s definitely one if the prettiest places I’ve ever visited #paris#daytripfromparis#aroundparis#vangogh#auverssuroise#cottagecore#cottagecoreaesthetic#iledefrance#francetiktok#traveltiktok#travellife#travelbucketlist#traveltips#travelvlogger ♬ Chiquitita x Twilight - twibytez

Inspiratie van Van Gogh

Wanneer je aankomt in het dorpje Auvers-sur-Oise, kun je op een speciale Van Gogh tour. Door het hele dorp heen staan verschillende borden met uitleg over de schilderijen die Van Gogh maakte op bepaalde plekken in Auvers-sur-Oise. Zo kun je bij het enorme korenveld staan, waar Van Gogh het ‘Korenveld met kraaien’ schilderde. Hij trok überhaupt veel de natuur in om nieuwe meesterwerken te schilderen. Ook maakte hij bijvoorbeeld een paar schilderijen bij het huis van de oude kunstenaar Charles-Francois Daubigny. Deze schilder was een grote inspiratie voor Van Gogh. Het huis vind je aan Rue Daubigny. Aan het einde van de Van Gogh tour kun je tot slot nog even langs het graf van Vincent en zijn broer Theo van Gogh op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.

Hoewel het dus vooral een interessant dorpje lijkt voor liefhebbers van Van Gogh, zal iedereen die houdt van romantiek en rustieke plekken dit dorpje waarderen. Het is ook heel fotogeniek!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top