Lichaamsverzorging

Zo kun je pigmentvlekken verminderen

Zo kun je pigmentvlekken verminderen

We worden allemaal elke dag een beetje ouder. Helaas is dit ook te zien aan je huid in de vorm van rimpels, lijntjes en pigmentvlekjes. De laatste, ook wel ouderdomsvlekjes genoemd, worden vaak veroorzaakt door de zon. Om die reden verschijnen ze vaak op plekken die blootgesteld worden aan uv-straling zoals het gezicht en de handen. Hier lees je alles wat je wilt weten om ze te verminderen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen ontstaan wanneer de pigmentatie (kleuring) van de huid wordt verstoord. De huid produceert melanine dat zorgt voor het pigment in je huid. Wanneer hier te veel van wordt aangemaakt, kunnen er vlekjes ontstaan. Deze vlekjes zijn vaak goed zichtbaar omdat ze donkerder of juist lichter zijn dan je huidskleur. Ze kunnen overal op de huid voorkomen, maar verschijnen met name op plekken die uv-straling opvangen. Vaak is dit het gezicht, de handen, armen, decolleté of de hals.

Hoe ontstaan de vlekken?

Het is vaak onduidelijk hoe pigmentvlekken precies ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is overmatige blootstelling aan de zon. Ook kan het komen door een verstoorde hormoonbalans door het gebruik van de anticonceptiepil of bij zwangerschap. Bij een ontsteking van de huid kunnen er ook vlekjes ontstaan.

Verminderen

Er zijn veel verschillende manieren om pigmentvlekken minder zichtbaar te maken of vervagen. Wij geven je een aantal tips, maar het is vaak afhankelijk van de diepte van de vlekjes of het effect heeft. Je kunt altijd een dermatoloog raadplegen voor meer informatie.

Tip 1: Exfolieer je huid

Celvernieuwing helpt bij het verminderen van pigmentvlekken. Verwijder daarom dode huidcellen door je gezicht regelmatig te scrubben. Pas wel op met producten die schurende bestanddelen bevatten, deze beschadigen je opperhuid, wat zorgt voor snellere huidveroudering en gevoeligheid voor nieuwe vlekjes. 

Tip 2: Verzorg je huid met de juiste producten

Niks is zo belangrijk als een goede verzorging voor je huid. Zorg ervoor dat je producten gebruikt met de juiste bestanddelen zoals: vitamine A/C, niacinamide en glycolzuur.

Tip 3: Probeer een laserbehandeling

Stoor je je heel erg aan de vlekjes? De pigmentvlekken verdwijnen zo goed als helemaal dankzij een laserbehandeling. Met een laserapparaatje worden de vlekjes lichter gemaakt. Na de behandeling wordt de huid vaak wat rood en vormt er een korstje. Dit zal naar een aantal dagen vervellen en dan zie je er bijna niks van terug.

Tip 4: Doe een peeling

Wanneer je een peeling doet vernieuwt je huid zichzelf doordat er zuren aangebracht worden. Deze zuren zijn huidvriendelijk en zorgen ook dat overtollig pigment afschilfert. Je kunt zelf thuis een peeling doen, maar voor optimaal resultaat laat je een chemische peeling uitvoeren bij een huidspecialist.

Tip 5: Gebruik medische crème

Heb je alles al geprobeerd en kom je maar niet van je plekjes af? Of worden ze juist erger? Vraag je dermatoloog of arts dan om medicatie in de vorm van crème. Deze crèmes bevatten bestanddelen speciaal ontwikkeld om de pigmentvlekjes te verminderen.

Tip 6: Werk ze weg met make-up

Hiermee verwijder of verminder je de pigmentvlekken niet, maar je verbergt ze tijdelijk. Gebruik foundation in combinatie met een goede dekkende concealer en je ziet niks meer. Deze producten doen wonderen op het gebied van het egaliseren van je huid.

Voorkomen

Mocht je (nog) bijna geen pigmentvlekken op je huid hebben, lucky you! Voorkom dat je ze ontwikkelt en blijf van puistjes en onzuiverheden af. Door ze uit te knijpen en aan de wondjes te krabben zorg je er juist voor dat je huid geïrriteerd raakt en je sneller vlekjes krijgt. Gebruik daarnaast dagelijks een dagcrème met SPF. Op zonnige dagen kies je voor een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top