Haarverzorging

Dit zijn de oorzaken van haarverlies

Dit zijn de oorzaken van haarverlies

Het is voor elke vrouw misschien wel de grootste nachtmerrie: haaruitval! Je haar is toch iets waar we erg blij mee zijn. Toch kampt meer dan de helft van de vrouwen in Nederland met haaruitval. En dit heeft niet te maken met je leeftijd of het ouder worden, het kan op elke leeftijd voorkomen! Hoe dat kan? In deze blog vertellen we de oorzaken van haarverlies.

Wanneer heb je extreem haarverlies?

Wanneer heb je meer haarverlies dan normaal? Als je langer dan 6 weken gemiddeld meer dan 100 haren per dag aan haarverlies hebt dan is het niet normaal. Heb je deze signalen van haaruitval?

  • Dunner wordend haar?
  • Langer dan 6 weken meer dan 100 haren per dag verliezen?
  • Een mix van uitgedunde / dikke haren?
  • Of je haar dunt uit?

Dan is het goed om eens na te gaan waar dit haarverlies vandaan komt en wellicht eens een afspraak te maken met de huisarts.

De oorzaken van haarverlies:

1. Het zit in de familie

Als je moeder of vader al eens last heeft gehad van dunner wordend haar, dan is de kans groter dat jij hier ook last van hebt. Dit soort haaruitval – Alopecia Androgenetica genoemd – staat ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid in een specifiek patroon.

2. Je hebt last van extreme stress

Stress is helaas een veel voorkomende oorzaak van haarverlies. Stress heeft als gevolg dat het lichaam in hormonale disbalans raakt, haarverlies geeft dit ondere andere als gevolg.

3. Je stijlt je haar te veel

Oei, toch die stijltang niet meer zo veel gebruiken..want in het ergste geval kan je haar eraan kapot gaan en overmatige styling kan haarverlies veroorzaken. Je haar te vaak blootstellen aan hitte, kan het haar zo erg verzwakken dat het afbreekt of zelfs uitvalt!

4. Je gebruikt verkeerde producten? 

 De shampoo en conditioner die je gebruikt - en hoe vaak je ze gebruikt - kan een andere reden zijn voor haarverlies. Zorg er eerst voor dat je een goede SLS vrije shampoo gebruikt die je haar niet van zijn natuurlijke oliën ontdoet, waardoor het broos wordt en vatbaar is voor haarbreuk.

5. Bijwerkingen van medicatie

Ook van bepaalde medicatie kun je bijwerkingen krijgen zoals haarverlies. Als dit het geval is, praat er dan eens met je huisarts over.

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top