Haarverzorging

Haaruitval? Dit kunnen de oorzaken zijn

Haaruitval? Dit kunnen de oorzaken zijn

Iedere vrouw kent het wel: je hebt haaruitval. Dit is erg vervelend, maar probeer in je achterhoofd te houden dat het normaal is dat je als vrouw ongeveer honderd haren per dag verliest. Dit blijft gelukkig ongezien, omdat er per dag ook weer zo'n honderd haren teruggroeien. Haaruitval kan verschillende redenen hebben. Het is uiteraard heel normaal dat wij dagelijks lokken verliezen, dit gebeurt al bij het borstelen van je haar, maar als jouw manen veel beginnen uit te vallen dan is hier vaak een andere reden voor. 

Haarverlies kan erg veel verschillende oorzaken hebben, en soms is het makkelijk te verhelpen met een kleine aanpassing. Daarom vertellen wij jou in dit artikel meer over de redenen van haaruitval en of je hier (eventueel) iets aan zou kunnen doen. 

Genetisch bepaald 

Het is erg vervelend, maar soms zit het simpelweg in de familie om vroegtijdig haarverlies te hebben. Dan is het genetisch bepaald en kunnen vrouwen hier al vanaf hun twintigste last van krijgen. Dat is uiteraard erg naar, maar je kunt je haarverlies wel beperken. Dit kun je doen door vroegtijdig te beginnen met het goed verzorgen van je hoofdhuid en de algehele gezondheid van je manen te verbeteren. Bijvoorbeeld door een dagelijkse routine met verschillende verzorgende producten en vitamines. 

Te veel stijlen 

Het is echt super slecht voor je manen om ze te stijlen. Doe je dit dagelijks? Dan moeten de alarmbellen al helemaal gaan rinkelen. Niet alleen de hitte van de stijltang, maar ook het constant 'trekken' aan je lokken (de beweging die je maakt tijdens het stijlen van je haar) is super slecht voor je haar. Dus laat die stijltang de volgende keer maar even liggen, en laat jouw manen lekker zijn hoe ze zijn. 

Verven 

Je haar (te) vaak verven, veroorzaakt breuken. Overleg daarom goed met je kapper en geef aan dat je jouw haar zo min mogelijk wil beschadigen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor balayage als je jouw haar wil blonderen. Dit is een manier van je haar verven waarbij er minder frequent bezoekjes aan de kapper nodig zijn, om je haar opnieuw te verven. Ook het gebruik van producten van Olaplex na het verven van je haar kan heel goed helpen. Deze producten zorgen namelijk voor de hydratatie van je haar en dit is vooral na het verven erg belangrijk. 

Stress 

Heb je een spannende periode achter de rug waarin je veel stress hebt gehad? Dan is het niet gek dat je haar is uitgevallen. Tijdens stress sluit je lichaam namelijk bepaalde systemen af in een poging om zichzelf te genezen. Dit geldt helaas ook voor het haar. Maar geen zorgen want als je lichaam weer langzaam aan minder stress ervaart, komen je manen weer in een gezonde staat en zullen je lokken weer teruggroeien

Vitaminetekort 

Vitaminen en mineralen zijn niet alleen heel belangrijk voor de algehele gezondheid van je lichaam, ook je haar heeft vitaminen nodig. Heb je (naast haaruitval) ook last van splijtende en snel brekende nagels? Dan lijkt het erop dat je een tekort hebt aan biotine (vitamine H). Je kunt hier gelukkig gemakkelijk iets aan doen. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende tabletten die je dagelijks kunt slikken om de conditie van je haar en nagels te verbeteren. 

Verwaarlozing van de hoofdhuid 

Het lijkt misschien wat overdreven, maar het is mega belangrijk om goed voor je hoofdhuid te zorgen. Je hoofdhuid kan al geïrriteerd raken door bijvoorbeeld het onregelmatig wassen van je haar, onjuist uitspoelen van je shampoo en het gebruik van droogshampoo. Dit kan op lange termijn zelfs roos veroorzaken. Het is daarom erg belangrijk om je hoofdhuid goed te gaan verzorgen. Dit kun je doen door middel van het grondig uitspoelen van je haar (zodat je de ophoping van producten vermijdt), vermijd een (te) warme straal op je manen en masseer je hoofdhuid af en toe grondig tijdens het douchen. 

Zwangerschap en bevalling 

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen vaak te maken met veranderingen in het haar vanwege een verandering wat betreft hormonen. Het kan zelfs gebeuren dat je ineens krullen krijgt, of juist stijl haar. Wat veel vrouwen ook meemaken is dat hun haar na de bevalling uitvalt. Hier is een logische reden voor. Ons haar kent namelijk drie levenscyslussen: anagene (groei), katagene (overgang), telogene (rust). Haarverlies treedt alleen op tijdens de telogene (rust) fase van het haar. Tijdens de zwangerschap blijft het haar door hormonale veranderingen in de anagene fase. Zodra de baby is geboren en de hormonen weer verschuiven, gaat het haar over in de katagene en telogene fasen. Hierdoor zal al het haar dat je tijdens je zwangerschap hebt verzameld helaas weer uitvallen.  

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top