Lichaamsverzorging

Help! Haaruitval in de zomer

Help! Haaruitval in de zomer

Over het algemeen hebben vrouwen een haat-liefde verhouding met hun haar. De ene keer zit het fantastisch en het andere moment is het slap en futloos en totaal niet in model te krijgen. Toch is je haar de mooiste accessoire die je hebt, het is als een kroontje op je hoofd. Net zoals bij je huid en ogen is het in de zomerperiode ook enorm belangrijk om je haar goed te verzorgen. Zo wordt gezegd dat je in de zomer bijvoorbeeld meer last kunt krijgen van haaruitval, dit is waarom en wat je kunt doen.

Haaruitval

Bij het verliezen van haren is niet direct sprake van haaruitval. Iedereen verliest namelijk tussen de 50 en 100 haren per dag en dit is normaal. Dit heeft te maken met de cyclus van je haren. Het begint bij de groeifase waarbij nieuwe haartjes groeien, vervolgens gaan ze door de overgangsfase naar de rustfase en daarna valt het uit. Deze cyclus duurt gemiddeld tussen de 2 en 3 weken. Wanneer je opmerkt dat je veel meer en grotere bosjes verliest op een dag, dan kan er sprake zijn van haaruitval. Je kunt dan ook merken dat je haar over het algemeen dunner wordt.

Oorzaak

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan haaruitval (ook wel alopecia) genetisch bepaald zijn. Ook kan het komen door bijvoorbeeld veel gewichtsverlies. Mocht je bezig zijn met afvallen of misschien heb je veel gewicht verloren in een korte periode, dan dit ervoor zorgen dat je haar sneller uitvalt. Een andere oorzaak is vitaminetekort. Vaak is dit een tekort aan vitamine B12. Ook gebrek aan ijzer, koper, vitamine C of D kunnen een oorzaak zijn. Mocht je op een korte termijn veel stress ervaren dan willen je haren zich ook vaak sneller los laten. Tijdens je zwangerschap zit je haar vaak echt fantastisch, maar na de bevalling kun je ook enorm last van krijgen van haaruitval. Vaak gebeurt dit na 2 tot 3 maanden en dit heeft te maken met een schommelende hormoonhuishouding.

In de zomermaanden

Vaak wordt gezegd dat je in de zomer meer last kunt hebben van haarverlies, gelukkig is dit een fabel. Wel kan de zon (uv-straling) de haren sneller beschadigen wat kan zorgen voor uitdroging en snellere haarbreuk. Het is ook belangrijk om je haarlijn goed in te smeren met zonnebrand. Ondanks dat extra haaruitval in de zomer een fabel is is er aan het einde van de zomer vaak sprake van haaruitval doordat er meer haartjes in de groeicyclus zitten in de zomermaanden. Ze zullen dus aan het einde van de zomer tegelijk loslaten en dit doet het lijken alsof je veel haaruitval hebt. No need to worry!

Dit kun je doen

Mocht je veel last hebben van haaruitval en dit zoveel mogelijk willen voorkomen, dan kun je onderstaande tips eens proberen:

  1. Zorg voor een gezonde en evenwichtige maaltijd. Eat healthy!
  2. Voorkom dat je teveel stress hebt. Stress is niet alleen slecht voor jou maar ook voor je prachtige bos.
  3. Slik haarsupplementen of vitamines. Je kunt bijvoorbeeld haargummies slikken of je vitaminewaarden op peil houden door ze te slikken.
  4. Gebruik een goede shampoo en combineer je wasbeurt met een hoofdmassage die zorgt voor een goede doorbloeding van je hoofdhuid. Lekker en ook nog eens goed voor je haar, win-win situatie dus!
  5. Voorkom zoveel mogelijk dat je hormoonschommelingen krijgt.

Mocht je alles al geprobeerd hebben en ten einde raad zijn? Raadpleeg dan je huisarts, kapster of dermatoloog eens. Vaak weten deze specialisten wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Wie weet loop je binnen no-time weer met een prachtige volle bos rond!

via GIPHY

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top