Lifestyle

Habitstacking is dé lifehack die je nodig hebt (en zo werkt het)

Habitstacking is dé lifehack die je nodig hebt (en zo werkt het)

Waarschijnlijk heb je al genoeg zelfhulpboeken gelezen en haal je je schouders op bij de zoveelste lifehack. Alleen is habitstacking een lifehack waarmee je nieuwe gewoontes écht kunt integreren in je leven. Met het nieuwe jaar en misschien wel goede voornemens voor de deur is dit toch echt wel de lifehack die je wilt proberen. Dit is habitstacking en zo werkt het!

Wat is habitstacking?

Habitstacking betekent gewoontes stapelen. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Je dagelijkse routine en de gewoontes die je hebt, breek je namelijk niet zomaar door. Misschien zou je willen dat je een sporty lifestyle had, maar 3 keer per week naar de sportschool en yoga doen terwijl je ook nog moet werken, misschien zelfs kinderen hebt en drankjes wilt doen met vriendinnen; niet echt haalbaar. Met habitstacking kun je klein beginnen en je routine wel aanpassen. Dat kost even tijd, maar het geeft wél resultaten. 

Zo begin je met habitstacking

Begin met het kiezen van een kleine nieuwe gewoonte. Dat kan van alles zijn. Misschien wil je 1x per week op woensdagavond naar de sportschool, misschien wil je elke zondagavond rust voor jezelf. Maak de gewoonte die je in je leven wilt integreren zo specifiek mogelijk. Dus niet: 'elke week sporten' maar 'elke woensdagavond naar de sportschool om 7 uur'. 

Maak een lijst met je dagelijkse gewoontes 

Ook heel handig als je die nieuwe gewoonte echt in je leven wilt hebben: een lijst maken. Een lijst met je dagelijkse gewoontes om precies te zijn. Begin je de ochtend met koffie? Heb je het elke woensdag vooral heel druk op je werk? Handig om te weten, want zo kun je een sportavondje bijvoorbeeld beter op een andere avond plannen. En als je zondag meer rust wilt dan is het fijn om te integreren dat je voordat je naar bed gaat een gezichtsmasker doet of nog even wat dingen opschrijft in een dagboek of dankboek

Bouw nieuwe gewoontes een voor een op

Misschien lukt het om na een tijdje elke week op woensdagavond te sporten. Good for you! Blik terug en wees trots op jezelf dat dit is gelukt. Je routine veranderen is namelijk niet niks. Vervolgens kun je als je wilt doorgaan met habitstacking. Het betekent namelijk niet voor niets 'gewoontes stapelen'. Nog een nieuwe gewoonte die je echt in je leven wilt integreren? Doe het op dezelfde manier waarop de eerste habit is gelukt en wie weet werkt het opnieuw. Succes! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top