Lifestyle

Werk jij thuis? Zo maak je het een stukje gemakkelijker

Werk jij thuis? Zo maak je het een stukje gemakkelijker

Nu wij in deze dankzij het coronavirus vanuit huis werken, kan het lastig zijn om goed onze tijd in te delen en geconcentreerd te blijven. Gelukkig zijn er heel wat tips om ervoor te zorgen dat jij het beste uit je thuiswerkdag haalt en gerust aan de slag kunt. 

Het werken gaat gewoon door en zodra je job dit toelaat, wordt er aangeraden om vanuit huis te werken. Maar, hoe doe je dit nou precies? We raken sneller afgeleid en kunnen ons werk wat verslonzen. Dit hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn want er zijn een hoop dingen die jij kunt toepassen op jouw thuiswerkdag. Deze zorgen ervoor dat jij net zoveel werk gedaan krijgt als op jouw normale werkplek. 

Maak een goed schema

Voordat je aan het werk gaat, is het belangrijk om te weten wat je precies vandaag gaat doen en wat je af wilt hebben. Wanneer je dit in een schema zet met daarbij eventueel tijden, is het makkelijker om je hieraan te houden. Dit zorgt ervoor dat jij het beste uit jezelf wilt halen; je wilt namelijk die deadline halen die jij voor jezelf hebt gesteld. Maak dus een overzichtelijke, maar wel realistische, to-do list. 

Zorg voor een goede werkplek

Je werkplek is misschien wel het belangrijkste onderdeel van thuiswerken. Het is makkelijk om op de bank te gaan zitten, die naast je staat. Toch kan je dit beter niet doen. Ga achter een bureau of je eettafel zitten met daarbij een comfortabele stoel. Zodra jij een goede houding hebt, krijg je geen onnodige rug- of nekpijn en kun je fijn aan de slag. Zet een kalmerend nummer op die jou meer laat concentreren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door workspace inspiration (@chillsetup) op

Geen afleiding

Het is bij jou thuis een stuk makkelijk om afleiding te krijgen dan op bijvoorbeeld je kantoor. Zet daarom jouw televisie en radio uit en laat je telefoon even in een andere kamer liggen. Alle geluiden die jij om je heen hoort, bijvoorbeeld het nieuws of gesprekken van andere mensen die thuisblijven, kunnen jou afleiden en hierdoor verlies je gemakkelijk concentratie. Zorg dus voor een rustige kamer waarbij je niet veel om je heen hebt. 

Blijf pauzes houden

Het is heel verleidelijk om thuis aan één stuk door te werken. Je zit in de flow en is er niet veel om je heen om te doen. Toch blijft het pauze houden een belangrijk onderdeel. Ga bijvoorbeeld eens een frisse neus halen, maak een wandeling met je hond of ga even buiten zitten. Zo krijg je nieuwe energie en ben je weer helemaal klaar om aan de slag te gaan. 

Werk eerst belangrijke taken uit

Vaak zijn jouw belangrijkste taken een stuk groter dan de overige werkzaamheden en hierdoor kan je er misschien wat tegenop kijken. Juist deze zijn belangrijk om alvast te doen en af te hebben, zo ben je er vanaf. Wanneer jij eerst bezig gaat met de andere taken, die minder belangrijk zijn, kan dit ervoor zorgen dat jij wat slomer gaat werken. Je ziet namelijk op tegen de grote taken. Wanneer je deze al af hebt, zie je de kleinere taken als makkelijker en lukken deze ook sneller.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top