Haarverzorging

Waarom je voortaan een shampoo zonder parabenen wil

Waarom je voortaan een shampoo zonder parabenen wil

De laatste tijd lees je het steeds vaker: parabenen zijn slecht! Je moet ze mijden, want ze zijn niet goed voor je. Maar wat doen parabenen eigenlijk, waar zitten ze in en waarom zijn ze zo slecht voor je? Read and learn!

Ik gebruik nu ongeveer een half jaar een parabenen vrije shampoo. En weet je wat? Het bevalt me supergoed! Waarom ik begon met een andere shampoo? Dat was voornamelijk media-druk. Want ik las overal dat parabenen niet goed voor je zijn. Toen wij op de Trend Alert redactie de Botanicals range binnen kregen stond ik dus te popelen om deze parabenen én siliconen vrije shampoo te testen...

Wat zijn parabenen eigenlijk?

Parabenen worden in cosmetica gebruikt als conserveringsmiddel. Ze zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën niet groeien, waardoor je make-up producten, crèmes en shampoo niet bederven. De hoeveelheid van deze chemische stof hangt af van het product. Zo bevat een hygienische fles met een spraydop minder parabenen dan een pot crème waar je constant met je handen in zit (hallo bacteriën!).

De laatste tijd zijn parabenen vaak negatief in het nieuws, aangezien ze in verband worden gebracht met kanker en dan in het bijzonder borstkanker. Het stofje zou zich door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene werking kankercellen kunnen ontwikkelen. Het onderwerp staat nog ter discussie, maar dat neemt niet weg dat veel vrouwen het vervelend vinden om er achter te komen dat ze deze parabenen al jaren op hun huid smeren zonder dat ze het weten...

Wil je ze mijden? Check het etiket van je product dan op de volgende ingrediënten: methylparabenen, ethylparabenen en propylparabenen (dit zijn de meest voorkomende parabenen).

botanicals coriander

Wat kun je verwachten van parabenen vrije shampoo?

Ten eerste: een hoger prijskaartje. Want de meeste drogisterij merken hebben geen parabenen vrije shampoo's. Botanicals Freshcare van L'Oréal Paris is daar dus een uitzondering op en daarom ben ik zo'n fan van deze lijn. Wat mij tijdens het gebruik van de shampoo vooral opviel? De shampoo schuimt minder. Dat is een logisch gevalletje van minder chemische stoffen en dus minder schuim. En hoewel ik in het begin als automatische reactie steeds meer shampoo ging gebruiken, kwam ik er al snel achter dat meer schuim niet perse schoner betekent. Gewoon een kwestie van wennen dus.

Wat ik nog meer fijn vind aan de Botanicals shampoo? De heerlijke kruidige geur (ik testte de Koriander versie), de 100% gerecyclede - en mega hippe - verpakkingen en het feit dat de shampoo ook geen siliconen en kleurstoffen bevat (siliconen leggen een laagje om je haar waardoor het glanst en gezond lijkt, maar eigenlijk verstikken ze je haar waardoor het uitdroogt). De Botanicals-lijn is niet 100% natuurlijk, maar deze stap in de goede richting juich ik zeker toe!

botanicals shampoo

Ga jij het etiket van je shampoo checken?

Beeld: Simone Frank / Marlien Besselink
Deel dit artikel
Back to top