Lifestyle

Leven in het moment doe je zo!

Leven in het moment doe je zo!

Je kent het wel, ben je ongeduldig dan gaat de tijd mega traag. Ben je bijna aan het happen naar lucht zo druk, dan vliegt de tijd om. Leven in het moment kan je helpen om die vertragingen en versnellingen minder te ervaren en écht te genieten!

We leven in een tijd van technologie en de emotie van het 'niets willen missen'. E-mails, appjes, Social Media updates en dan ook nog het dagelijkse nieuws. Constant op de hoogte willen zijn kan ervoor zorgen dat we compleet vervreemd raken van dat gevoel dat we als kind veel meer leken te kunnen vasthouden; leven in het moment. 

Lachen om de kleine dingen, het leven niet voor lief nemen en het maken van herinneringen die blijvend zijn, dat is waar het om draait of niet? Maar veel vaker zitten we óf te denken aan de toekomst óf zijn we het verleden lekker aan het herkauwen. Waarom toch eigenlijk? Beide hersenactiviteiten hebben geen zin namelijk. Wij hebben een paar fijne tips voor je om ervoor te zorgen dat je niet constant het verleden aan het herbeleven bent in je hoofd en je de zorgen voor de toekomst ook een beetje leert loslaten. 

Leven in het moment doe je zo!

FOCUS

Probeer je eens wat vaker te concentreren. Op je ademhaling, het aantrekken van je schoenen of op hoe de zonnestralen op je huid voelen als je op de fiets zit. Ben je met vrienden of familie? Leg je telefoon weg en luister goed naar wat ze zeggen en praat met focus en aandacht. Is het niet leuk om weer eens iemands gezichtsuitdrukkingen te bestuderen in plaats van naar je telefoon te kijken constant?

DOE EEN DING TEGELIJK

Heel leuk hoor dat je jezelf een multi-tasking queen noemt, maar wat zou er gebeuren als je dingen met complete focus één voor één doet? Wat blijkt is dat multi-tasken leidt tot lagere efficiëntie en dat iets starten en afronden een gelukkig gevoel geeft. Extra lastig voor vrouwen deze tip, omdat mannen meer geprogrammeerd zijn om een ding tegelijk te doen. 

Leven in het moment doe je zo!

ZIE DINGEN VOOR DE EERSTE KEER

We rennen, vliegen en vallen door het leven. En terwijl we dat doen zijn we bezig met onze dromen en doelen en dan is de dag wel weer voorbij. Maar wat gebeurt er eigenlijk terwijl jij zo druk bent met het plannen van je leven? Juist ja, het leven zelf! Wake up and smell the roses is niet voor niets een eeuwenoud gezegde. Vaak zorgt meer leven in het moment ervoor dat je dingen ziet en opmerkt die je eerder niet zag. Zet je wekker eens een kwartiertje eerder dan normaal en drink je thee op je balkon of bij een open raam. Hoor je de vogels? En wist je dat de buurman elke dag een liedje zingt in de douche? Deze dingen waren al tijden aan de gang, maar je stond er letterlijk nooit bij stil. Best wel leuk om nieuwe ontdekkingen te doen tijdens je dagelijkse routines of niet? 

TRAIN JEZELF

In het hier en nu leven, het moment van de dag, is niet altijd makkelijk en kan zelfs geforceerd voelen of een beetje lachwekkend. Maar oefening baart kunst! Probeer er bijvoorbeeld eens bij stil te staan tijdens het vouwen van de was. Hoe voelt de was? Hoe ruikt het? En merk je dat je glimlacht terwijl je het doet? Kleine dingen die je doet worden op deze manier veel leuker en je zal merken dat je meer kan ontspannen. Niet denken aan al het werk wat er nog ligt, niet denken aan wat iemand gister op werk tegen je zei, maar het moment beleven.

Leven in het moment doe je zo!

Echt in het moment leven valt nog niet mee, maar het is zeker te doen! Je zal merken dat je minder oordeelt over dingen en een gelukkiger gevoel overhoudt aan de dingen die je doet. 

Wij zijn benieuwd: Heb jij nog tips om een master van het moment te worden? 

 

 

Foto's: Instagram @Jannid

Deel dit artikel
Back to top