Lifestyle

5 x zó leef je gelukkig en in het moment

5 x zó leef je gelukkig en in het moment

Soms vergeten we wel eens stil te staan bij datgene wat we al hebben, doordat we zó bezig zijn met wat we nog willen bereiken. Meer, meer en meer lijkt wel eens het motto te zijn vandaag de dag. Een mooi huis, een flinke carrière, een druk sociaal leven, die ene wereldreis, een gezin en tussendoor ook nog wat ontspanning. Door zo bezig te zijn met de dingen die we graag willen, is het soms lastig tevreden te zijn voordat je passies en dromen tot uiting zijn gekomen. 

Met behulp van de volgende vijf tips leer je tevreden te zijn met wat je op dit moment hebt, nog voordat je wensenlijst is afgestreept én al je ambities zijn waargemaakt. Want eerlijk is eerlijk, vaak hebben we genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. 

1. Omdenken

Wist je dat 80% van de menselijke gedachten op een dag, negatief geladen zijn? Da's best schrikken! Begin je de dag stessvol en mopperend, dan zul je deze gedachtegang gedurende de dag waarschijnlijk doorzetten. Wanneer je jezelf betrapt op negatieve gedachten, probeer deze dan om te draaien.

Een handige tip hiervoor is om jezelf af te vragen: 'Wat is er op dit moment níet mis?'. Maak vervolgens een rijtje voor jezelf met dingen (het kunnen hele kleine dingen zijn), waar jij tevreden over kunt zijn. Voorbeeld: ik heb mijn eten voor vanavond alvast klaargemaakt, ik ga vanavond een drankje doen met een lieve vriendin, mijn haar zit fantastisch en ik heb goed geslapen. Wanneer je dit een tijdje volhoudt, zul je merken dat je je brein traint om dingen positiever in te zien. Het helpt hierbij extra om een paar positieve punten op te schrijven met pen en papier. Op deze manier ben je bewuster met de positieve dingen bezig én onthoud je de punten extra goed. Na drie maanden zou je brein optimaal getraind zijn om deze manier van 'omdenken' in het dagelijks leven door te zetten. Lijkt ons het proberen waard!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Søstrene Grene (@sostrenegrene) op

2. Plan met mate

Het is soms onvermijdelijk om afspraken van tevoren te plannen. Iedereen heeft zijn eigen weekschema en wanneer je afspreekt, moet het voor beide vaak vooraf afgesproken worden. Toch is het soms extra fijn om planningen even los te laten en je niet bezig te houden met afspraken van morgen, komende dagen of komende weken. Heb je een vrije middag? Laat hem lekker vrij en ga alleen dingen doen waar jíj blij van wordt. Je zult zien dat dit extra energie oplevert om de dingen die wel 'moeten', weer vol motivatie aan te pakken.

Is je agenda écht heel vol en zie je door de bomen het bos niet meer? Hanteer dan de volgende regel. Wanneer iemand een nieuwe afspraak voorstelt en je hebt hier morgen geen tijd voor, dan is de kans groot dat je hier op korte termijn óók geen tijd voor hebt. Maak de afspraak onder voorbehoud of maak hem nog lekker even niet. Zo streep je eerst je huidige to do's af, zonder je agenda over te laten stromen met afspraken die je misschien niet na kunt komen. Onthoud: niemand is onmisbaar en wanneer mensen je écht graag willen zien of verlangen dat jij een bepaalde taak oppakt, zal dat over een tijdje waarschijnlijk nog steeds wel zo zijn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jen Ceballos (@endlesslyloveclub) op

3. Deel complimenten uit

Zie je vaak het positieve in een ander? Spreek het uit! Wanneer je in staat bent anderen te complimenteren, geef je niet alleen een ander, maar ook jezelf een goed gevoel. Het laat namelijk zien dat jij de wereld om je heen goed in de gaten houdt, en het positieve eruit weet te filteren. Je raadt het al: ook op deze manier leer jij jezelf om positief te denken. Daarnaast is het een goed gevoel om even niet met jezelf bezig te zijn, maar een ander te complimenteren. Ook diegene zal hier een positief gevoel aan overhouden. Want het blijft natuurlijk de waarheid: werkelijk niemand wordt minder van een complimentje. 

4. Leef in het nu

Merk je dat je gedachten vaak teruggaan naar dingen die je ooit fout hebt gedaan of blunder die je hebt begaan? Laat het los. Wat in het verleden gebeurd is, kun je vandaag niet meer veranderen. Wat je wél kunt veranderen, is de manier waarop je ernaar kijkt. Zo neem je de verbeterpunten mee, en gebruik je het verleden als gids voor het heden. Had je een belangrijk sollicitatiegesprek en ben je niet door naar de volgende ronde? Bereid de punten waar je tijdens het gesprek op vastliep volgende keer beter voor en denk er daarna niet meer aan. Volgende keer beter!

5. Kijk naar wat je hebt 

We hebben allemaal wensen en verlangens en waarschijnlijk houdt dit ook nooit op (en dat is maar goed ook!). Of het nou gaat om het aanschaffen van alles wat op je shopping list staat of het maken van een wereldreis, er zijn waarschijnlijk genoeg dingen die jij nog wilt in je leven. Het is goed dat er iets te wensen over blijft, maar probeer ook stil te staan bij datgene wat je op dit moment al hebt. Misschien wel lieve familie die altijd voor jou klaarstaan, fantastische vriendinnen, een lieve partner, een gezond lijf en een leuke baan waar je met plezier naartoe gaat. Niets is vanzelfsprekend, dus sta eens stil bij die dingen waardoor jij je een gelukkig mens mag prijzen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gabrielle Rosalinde Heather (@gabrielle_koster) op

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top