Lifestyle

Nieuwe zorgverzekering in 2021? Hier moet je even naar kijken

Nieuwe zorgverzekering in 2021? Hier moet je even naar kijken

Een zorgverzekering afsluiten, het is waarschijnlijk niet één van jouw favoriete bezigheden maar het is daarentegen wél erg belangrijk. Heb jij bijvoorbeeld weleens zorgverzekeringen met elkaar vergeleken? En weet jij überhaupt wat er allemaal is inbegrepen bij jouw verzekering? 

Wij kunnen je hierbij helpen en zetten daarom de meest gestelde vragen van 2020 wat betreft zorgverzekeringen voor jou op een rijtje. Daarnaast geven wij je een tip over hoe je gemakkelijk zorgverzekeringen kunt vergelijken en afsluiten. Misschien heb jij, net als veel anderen mensen, één van de volgende vragen. Lees je mee? 

Vergelijken 

Je kunt wel honderden euro's besparen met het kiezen van de juiste zorgverzekering. Honderden euro's?! Met dat geld kun je natuurlijk heel veel tassen, jassen, schoenen en anderen dingen kopen. Dus wij zouden het wel weten! Check daarom snel of jij euro's kunt besparen door middel van je zorgverzekering vergelijken. Kun jij goedkoper uit zijn? Kom meteen in actie door je zorgverzekering af te sluiten voor 2021

1. Is het verstandig om je eigen risico te verhogen?

Maak je weinig tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering? Ben je gezond en heb je wat geld achter de hand? Overweeg dan een vrijwillig eigen risico te nemen. Je krijgt dan van de verzekeraar een korting op je premie. Tip: zet de premie die je bespaart opzij voor het geval dát. Zo kom je niet in de problemen wanneer je ineens wel een flinke rekening krijgt met zorgkosten. 

- Verplicht eigen risico: Iedereen die in Nederland staat ingeschreven heeft een verplicht eigen risico. In 2020 was dat 385 euro en voor 2021 blijft dit hetzelfde. Maak je gebruik van zorg buiten de basisverzekering? Dan betaal je de eerste 385 euro zelf. Dit bedrag geldt overigens voor één kalenderjaar.

- Vrijwillig eigen risico: Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan komt dit bovenop het verplicht eigen risico van € 385,-. Dit gaat in stapjes van € 100,- tot maximaal € 500,-. Het maximale eigen risico dat je kunt kiezen is dus € 885,-. Dit betaal je (net als het verplichte eigen risico) één keer per kalenderjaar. Heb je je eigen risico al betaald? Dan krijg je de zorg vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Door hiervoor te kiezen krijg je van de verzekeraar korting op je zorgpremie. Hoe hoog de korting is verschilt per verzekeraar. Let op: heb je bijvoorbeeld een eigen risico van € 885,- en maak je gebruik van zorg buiten de basisverzekering? Dan betaal je de eerste € 885,- zelf. Daarna krijg je de kosten pas vergoed.

2. Heeft het coronavirus invloed op de premie van mijn zorgverzekering?

De impact van corona op de zorgpremie van 2021 is minder groot dan waar men vanuit ging in het begin van de crisis. Hoe dit komt? Dingen waar men normaal gesproken mee naar de dokter ging, zijn vaak uitgesteld. Hierdoor is het effect van corona nog niet terug te vinden in de hoogte van de premies. Of dit in 2022 ook zo is, is nog maar de vraag. Nu wordt ervan uitgegaan dat de premies dan wel wat hoger zullen liggen. 

3. Is het vanwege corona verstandig om me aanvullend te verzekeren voor 2021?

De kans is vrij groot dat je te maken krijgt met corona en misschien denk je dat je daarvoor maatregelen moet nemen. Dit is echter niet het geval. De basisverzekering wordt namelijk uitgebreid met herstelzorg na corona waardoor een aanvullende verzekering niet nodig is. Dingen waarop je recht hebt, zijn bijvoorbeeld een vergoeding voor fysio- en oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek. Aan de hoeveelheid uren die vergoed worden, ligt natuurlijk wel een limiet. Als je verwacht dat je meer tijd nodig hebt, dan is het wel verstandig om je aanvullend te verzekeren. 

4. Wordt de coronatest vergoed door mijn zorgverzekering?

De coronatest: misschien heb je 'm al gedaan of denk je 'm preventief te moeten doen in 2021 omdat je bijvoorbeeld op vakantie wilt. Als je echt klachten hebt die wijzen op corona, dan wordt de test wél vergoed door je zorgverzekeraar. Als jij je preventief wilt laten testen - in het geval dat je bijvoorbeeld op vakantie wilt - dan moet je 'm zelf betalen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top