Lifestyle

Pakketjes laten bezorgen: is het nog veilig tijdens de corona crisis?

Pakketjes laten bezorgen: is het nog veilig tijdens de corona crisis?

Verplicht thuis blijven zitten is alles behalve makkelijk, zeker als je niet in het bezit bent van een balkon of een tuin. Als alle klusjes in huis gedaan zijn, moet je op zoek gaan naar een andere bezigheid. Eén van de leukste opties? Online shoppen natuurlijk.Maar hoe veilig is het nou eigenlijk om een pakketje aan de deur te laten bezorgen?

Het COVID-19 virus wordt verspreid door middel van vochtige druppeltjes die in de lucht blijven hangen nadat iemand met het virus heeft gehoest of geniest. Het slechte nieuws is dat die druppeltjes natuurlijk ook op een materiaal zoals karton kunnen blijven hangen. Wel is het zo dat harde materialen zoals staal een plek zijn waar het virus langer overleeft dan zachte stoffen zoals kledingstukken volgens Harvard Health Publishing. De grote vraag is natuurlijk wat de overleefperiode van COVID-19 is op karton aangezien het gros van de pakketten die wij ontvangen, van dat materiaal zijn gemaakt. 

"Hoewel het theoretisch mogelijk is dat het coronavirus op verpakkingsmateriaal komt te zitten, is het praktisch onmogelijk voor het virus om erop te overleven dankzij de zware omstandigheden waarin het pakket vervoerd wordt", aldus Darshan Shah, dokter in de geneeskunde en Medical Director bij Next Health. "De technische omstandigheden en de veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid zorgen er waarschijnlijk voor dat het virus dood is voordat het bij jouw voordeur aankomt." Voor de goederen die in de doos zitten, geldt natuurlijk hetzelfde. 

Dan is er natuurlijk een risico dat je zou kunnen lopen wanneer jouw pakketbezorger ziek is dankzij corona. Als zij net hebben gehoest of geniest en dit op de doos terecht is gekomen, dan kan het virus daar nog op zitten terwijl je het aanneemt. Twijfel je erover of diegene wel fit was? Raak dan het pakket zo min mogelijk aan (laat het bijvoorbeeld een paar dagen in de berging staan) of desinfecteer het. Gooi het verpakkingsmateriaal zo snel mogelijk weg en was daarna goed je handen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top