Fashion

Fleur: foute modekleuren

Oranje de nieuwe modekleur? Op de catwalk zagen we al veel kleur
voorbij komen en op een mooi gebruind model, met een figuur en huid om
direct jaloers op te worden, misstaan maar weinig kleuren. Veel merken denken dan: leuk, dat gaan we ook doen! Deze enthousiaste copycats beseffen zich alleen niet dat deze net iets te vrolijke opwelling in de vorm van schreeuwerige kleuren het erg slecht doet op de doorsnee Nederlandse vrouw.

Ik hoopte dat de oranje gekte kwam door Koninginnedag, maar na 30 april blijft de toevoer van oranje goederen naar de schappen aanhouden. Voor mij is oranje net zo'n kleur als geel. Het ziet er zo vrolijk uit dat je er bijna blij van wordt. Het laat je vergeten dat het geen geschikte kleur is voor het doorsnee Nederlandse meisje met blonde haren en een lichte huid: ik dus. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Neem bijvoorbeeld de verkoopster die je er koste wat het kost van probeert te overtuigen dat het helemaal jouw kleur is. Met een blik van: 'wat denk je zelf' kijk ik haar aan en snel haalt ze een paar neutrale kleuren voor me uit het rek tevoorschijn,

Bottega Veneta Spring/Summer 2010 Versace Spring/Summer 2010

Toch zijn er daadwerkelijk mensen die zich eraan wagen en proberen deze nieuwe onmogelijke modekleuren tot een succes te maken. Met de nadruk op proberen, want behalve dan Koninginnedag ken ik geen enkel excuus om een oranje gekleurd kledingstuk in huis te halen. Afgelopen Koninginnedag kwam ik dan ook niet verder dan oranje gelakte nagels. Oranje brillen of petjes met de tekst 'biertje?' liet ik voor het gemak maar achterwege. Nu heb ik al jaren moeite om te snappen waarom iedereen op Koninginnedag als een idioot voor de dag wil komen, maar kennelijk is dit een ergernis die door weinig mensen gedeeld wordt.

Dan hebben we ook nog de opmars van de kleur geel dit seizoen. Wat moeten we ermee? Zelf ga ik het liefst in zwart, grijs en blauwtinten de zomer in met hier en daar een licht gekleurd accent om wat vrolijkheid toe te voegen. Als je dit te sober vindt en toch denkt mee te moeten doen met deze zomerse kleurexplosie, doe het dan met beleid! Kies eerder voor geel of oranje verwerkt in een printje dan een effen item: dat vermindert het clowneffect aanzienlijk! Beoordeel daarbij ook kritisch of de kleur echt iets voor je doet of dat je het alleen maar wilt dragen, omdat het in de mode is. Mijn motto voor de zomer is: je kunt beter een trend overslaan, dan iets dragen wat je niet staat.

(Fleur Le Guen)

Deel dit artikel
Back to top