Fashion

AIFW report: Lichting 2009 by G-Star

Met stip de langste show tijdens AIFW is die van Lichting. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat er in totaal 14 talentvolle afgestudeerden hun collectie showen, van iedere academie in Nederland twee. Natuurlijk kon er uiteindelijk maar een iemand met de hoofdprijs naar huis gaan: Ann Boogaerts.

Lichting 2009 is een initiatief van jeanslabel G-Star. Zij steunen jong talent doormiddel van een jaarlijkse wedstrijd als deze. De hoofdprijs is niet verkeerd; Tienduizend euro om te investeren in een carrière en de winnende ontwerper mag mee naar de G-Star show tijdens New York Fashion Week.

Er staken wat mij betreft een paar deelnemers met kop en schouders bovenuit. Omdat studenten op de academies zo worden gestimuleerd om hun creativiteit de vrije loop te laten, gaan ze soms een tikkie te ver. Niet in hun ogen, maar wel in die van mij. En begrijp me niet verkeerd, des te creatiever des te beter, maar het moet wel mooi blijven en kloppen. Anyway, hier een aantal van mijn favoriete ontwerpers - waaronder ook de terechte winnares.

Van Nathanya Zwart was ik ook al onder de indruk tijdens de afstudeershow van het AMFI. Zij liet een nieuw soort 'dandy' zien. Een man die niet schuwt voor grote pofblouses en -broeken.

Ratna Ho, afgestudeerd aan Artez, liet zich inspireren door tribal tatoeages, iets wat ze eigenlijk haat. Maar zonder de gespierde mannen, bleek de tribal tatoeage toch een mooie print voor op leggings en doorschijnende tops.

Dan was er ook nog de aanstootgevend vrolijke collectie van Manon Boertrien. Het leek wel alsof we in een soort LSD-trip waren beland. Haar collectie bestond uit een en al kleur, fantasierijke prints en zo hier en daar een zilveren glansje.

En dan tot slot de winnares: Ann Boogaerts. Alleen haar inspiratiebron was al fantastisch. Ze koos voor de Belgische koningin Fabiola. Niet zoals ze nu is, maar hoe ze was in de jaren '60. Ze droeg kleding met sobere kleuren, rokken tot net boven haar knieën en had altijd veel sieraden om. Toen ze verliefd werd op een Nederlandse man, kwam ze in aanraking met de Nederlandse cultuur. Met Mondriaan, de Rietveld Academie en veel kleur. Deze vertaalslag zie je terug in de collectie van Ann. Met rokken tot net boven de knieën maar wel in heldere kleuren en met verrassende volumes en vormen. Eerst in de kleuren van de Belgische vlag en aan het einde showde ze een trouwjurk in rood-wit-blauw. Uiteraard met de melodie van het Nederlandse volkslied op de achtergrond.

Ann wint naast een bedrag van 10.000 euro een meewerkstage in New York tijdens de G-Star show op 15 september.

Niet alleen kwamen wij voor de talenten, ook waren we stiekem best in voor een ontmoeting met twee van de internationale juryleden; Susanna Lau, beter bekend als de Londense blogster Susie Bubble en Garance Dore, een prominenten blogster en fotografe uit Parijs. Als echte online-fashionista's zijn dat namen waar je blij van wordt! (Marieke)

Deel dit artikel
Back to top