Fashion

FS interview: E?D by Eva van Overbeeke & Delia Drel

Op zondag 28 januari tijdens de laatste Amsterdam International Fashion maakten ze hun debuut op de catwalk en mijn volle aandacht hebben ze. Ik heb het over EИD, het label van ontwerpduo Eva van Overbeeke (26) en Delia Drel (27). Het is een o-zo leuke collectie, maar ik weet o-zo weinig over het merknaam… Maak kennis met EИD!

END: Eva van Overbeeke & Delia DrelWie zijn EИD? Kunnen jullie allebei eens kort iets over jullie achtergrond/opleiding vertellen?

“We hebben elkaar ontmoet op Montaigne, waarna we na het eerste jaar overstapten naar de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Destijds interesseerde Eva zich voor het conceptuele achter de mode, vandaar haar keus voor stage in China bij een filmmaker in wiens werk mode een rode draad was.

Delia ging voor haar stage naar, toen nog relatief jonge ontwerper, Bruno Pieters in Antwerpen om te ervaren wat een startende label inhield. Omdat we na het afstuderen aan de HKU het gevoel hadden nog niet klaar te zijn om de grote stap naar zelfstandig ontwerper te maken, besloten we ons aan te melden voor de master opleiding van het Fashion Institute Arnhem. Deze hebben we in 2005 afgerond.”

Beschrijf EИD in 3 woorden.

“Street-chic. Sexy. Eigen.”

Hoe hebben jullie de allereerste show tijdens de Amsterdam International Fashion Week ervaren? Wat viel jullie het meeste mee en tegen?

“Zeer hectisch. Er komt ontzettend veel op je af en gaat ook deels langs je heen, omdat alles heel snel gaat. Van te voren hadden we geen idee hoeveel geregel erbij komt kijken, gelukkig hadden we hierbij veel hulp. Verder zijn we blij en trots dat we deze eerste stap hebben gezet.”

END collectieWat vinden jullie van de Nederlandse fashionscene?

“Die is in opkomst, het is nog geen Parijs of Londen, maar door evenementen als de AIFW krijgen jonge ontwerpers steeds meer aandacht. Het is inspirerend om te zien hoeveel diverse dingen erom ons heen gebeuren.”

Als jullie de gelegenheid krijgen om mee te doen aan een buitenlandse modeweek, welke fashion week zou dat dan zijn en waarom?

“Het zou een eer zijn om op welke buitenlandse fashionweek dan ook te mogen showen, maar qua stijl vinden we onszelf het meest passen in Londen, Parijs of New York.”

Wat is belangrijker: het proces of het product? Waarom?

“Beide, het is onafhankelijk met elkaar verbonden, het product is een afspiegeling van het proces.”

Wie/wat inspireert jullie?

“Dat kan alles zijn, als vormgever ben je altijd bezig met het waarnemen van alles om je heen.”

Wat is jullie favoriete item uit de nieuwe collectie? Waarom?

“De franje leggings, omdat een sportief ogende legging, door de franje een superchic uitstraling krijgt. Ditzelfde geldt ook voor de hoodies.”

END collectieWat is jullie favoriete item uit jullie eigen kledingkast? Waarom?

Delia: “Het zijn periodes waarin ik onafscheidelijk ben van een bepaald kledingstuk, maar een spijkerbroek draag ik het liefst.”

Eva: “Mijn pyjama broeken, zodra ik thuis kom en soms ook gewoon op straat..”

Hoe ziet jullie toekomst met EИD eruit over 15 jaar?

“15 jaar is wel een extreem lange periode om vooruit te denken… Over een jaar of 7 willen we creatief en financieel onafhankelijk zijn. We vinden het belangrijk om niet al te veel te focussen op de toekomst omdat je dan vergeet om vandaag te leven.”

Lees ook het Fashionscene report van EИD’s kickoff show.

Beeld: Elisa Pesapane & Peter Stigter
Deel dit artikel
Back to top