Lifestyle

Zo geef je je digitale leven een grote schoonmaak

Zo geef je je digitale leven een grote schoonmaak

We spenderen zoveel tijd in de digitale wereld en achter ons scherm, dat het belangrijk is om regelmatig een beetje tijd vrij te maken om ook hier af en toe op te ruimen. Je haalt regelmatig een bezem door je spullen en je kledingkast, maar waarom niet je door je laptop en telefoon? Zo geef je jezelf in 5 stappen een digitale schoonmaak!    

Je online voorkomen en je apparaten verdienen net als je huis om opgefrist te worden. Lees verder voor vijf manieren waarop je je digitale leven opruimt. 

1. Laptop

Als je veel op je laptop zit en werkt én wanneer je niet de meest georganiseerde persoon op aarde bent, herken je dit vast: je bureaublad is een chaos. Afbeeldingen, files en documenten hopen zich gemakkelijk op. Maak mapjes aan en categoriseer de bestanden, gooi weg, leeg je prullenmand - en last but not least: kies voor een nieuwe achtergrondafbeelding. Het zal heerlijk voelen! En heb je de smaak te pakken? Ga dan aan de slag met je telefoon. Maak mapjes aan en groepeer apps en verwijder overbodige foto's in je filmrol!

2. Back-it-up

Het maken van back-ups is zó belangrijk. Helaas komen we daar vaak te laat achter. Zo'n groot deel van ons leven gebeurt nu online en digitaal, en er is altijd een kans dat er iets fout gaat en je alles kwijtraakt. Denk aan al die herinneringen en foto's, je muziek of je cv. Gelukkig zijn er genoeg manieren om back-ups te maken, Dropbox, iCloud, Google Drive of een externe harde schijf. Je moet het alleen ook daadwerkelijk dóen. Maak er een maandelijkse gewoonte van! Better safe than sorry.
 

3. Ontvolgen

Wil je echt je digitale bestaan opruimen? Dan zul je moeten ontvolgen. Of dat nu een contact op Facebook is van wie de status updates je jeuk geven of Instagram posts waar je gewoon geen energie van krijgt, zorg ervoor dat iedereen die je volgt bijdraagt aan een positief gevoel. Zo niet? Neem het heft in eigen handen en unfollow. Social media zou een plek moeten zijn voor interessante dialogen, up to date blijven van het leven van je vrienden en vooral heel veel inspiratie. Door zelf te bepalen wat je ziet en niet ziet, neem je de controle terug over je leven.
 

4. Afmelden

Na het ontvolgen, mag je jezelf gaan afmelden van e-mails. Je bent niet de enige met een inbox die overloopt van nieuwsbrieven en spam. En je bent ook niet de enige die op 'verwijder' of 'archiveer' klikt, in plaats van de moeite te nemen om af te melden. Gebruik de app Unroll.Me waarmee je maar een paar klikken verwijderd bent van een schone en rustige inbox. Wees eerlijk, die rode notificatie bolletjes bij je apps maken je toch hartstikke onrustig?   

5. Verwijder apps

Stel je dit scenario voor: je scrolt door Instagram en raakt geobsedeerd door een coole nieuwe fotobewerking van één van je favoriete bloggers, maar je kunt er niet achter komen hoe je dit kunt bereiken. In een poging om hetzelfde resultaat te behalen, ga je naar de App Store en download je zes verschillende filter-apps. Maar vervolgens vergeet je volledig wat je wilde bereiken en de apps hangen maandenlang op je telefoon, nemen ruimte in beslag en verzamelen gegevens. Tijd om al die nutteloze downloads te laten gaan en ruimte te maken voor meer herinneringen!


We weten het, je moet je er even toe zetten, maar geloof ons als we zeggen dat je je heerlijk voelt na deze digitale schoonmaak!

 

Beeld: BrunoPress
Deel dit artikel
Back to top