Aambeien komen vaak voor. Naar schatting hebben ongeveer één op de drie mensen in Nederland hier last van. Gelukkig is het ook een probleem dat zichzelf uiteindelijk vaak oplost. Helaas is dat niet altijd het geval. Soms zijn de aambeien dusdanig aanwezig dat er zelfs een operatie nodig is om ze te verwijderen. Dit om pijnklachten en andere ongemakken te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een kliniek voor proctologie. Of een operatie noodzakelijk is, hangt van verschillende factoren af. Het is in elk geval belangrijk om te weten wanneer je aan de bel moet trekken en welke klachten hier allemaal bij kunnen horen. In dit artikel vertellen we je meer over wat aambeien precies zijn, welke klachten ze kunnen veroorzaken en wanneer een chirurgische ingreep onvermijdelijk is.
Aambeien zijn relatief gemakkelijk te herkennen. Zeker als het uitwendige aambeien betreft. Deze zijn aan de buitenkant zichtbaar en ook goed te voelen. Aambeien zijn opgezwollen aderen in of rondom de anus. Ze ontstaan meestal door een te hoge druk op de anus. Bijvoorbeeld door harde ontlasting, hard persen of een te hoog lichaamsgewicht. Aambeien kunnen veel klachten veroorzaken. Denk hierbij aan pijn in en rondom de anus, een zwaar drukkend gevoel (alsof je naar het toilet moet), bloedverlies bij de ontlasting of het afvegen en pijn bij zitten en bewegen. Vaak geven aambeien ook jeuk. In ernstige gevallen kunnen ze er zelfs toe leiden dat je ongewenst ontlasting verliest.
Aambeien zijn ontzettend vervelend en kunnen veel klachten veroorzaken. Toch is medische interventie in de meeste gevallen niet nodig. Het 'fijne' van aambeien is dat ze namelijk meestal vanzelf weer weggaan. Zeker als de oorzaak van het probleem is opgelost. Wat extra rust helpt dan om de aambeien te laten verdwijnen. In de tussentijd kunnen simpele middeltjes van de drogisterij helpen om de pijn te verlichten. Gelukkig, maar in sommige gevallen is dit echter niet het geval. Dan zien we bijvoorbeeld dat de aambeien uitzakken en nog meer pijn veroorzaken. Als de pijn na enkele dagen tot weken niet weggaat, is dit teken dat er meer hulp nodig is. Een huisarts kan in dat geval beoordelen of er andere behandelingen nodig zijn om het probleem te verhelpen. Deze kan je doorsturen naar een chirurgische kliniek. Houd er wel rekening mee dat er verschillende behandelingen mogelijk zijn. Welke behandeling nodig is, hangt volledig af van de ernst van de klachten en wat voor soort aambeien het zijn. Dit moet altijd eerst beoordeeld worden door een arts, alvorens er een behandelplan kan worden opgesteld. In sommige gevallen zien we bijvoorbeeld ook dat er ten onrechte wordt gesproken van aambeien en dat er eerder sprake is van marisken of huidflapjes rondom de anus. Dit zijn meestal oudere aambeien die nooit behandeld zijn. Hoewel marisken niet ernstig zijn, kunnen ze wel de nodige klachten opleveren. Denk aan pijn en jeuk. Als je dit ervaart, is het goed om te weten dat ook deze verouderde aambeien verwijderd kunnen worden. Deze huidflapjes kunnen enkel chirurgisch verwijderd worden.
Bij de behandeling van aambeien zijn er verschillende ingrepen mogelijk. Meestal wordt een operatieve behandeling pas aanbevolen wanneer andere behandeling ineffectief waren of als de aambeien maar niet lijken te verdwijnen. Ook zien we dat dit soms wordt aanbevolen als de pijn of de klachten simpelweg te hevig zijn. Voordat er wordt overgegaan tot een operatie zal eerst de situatie nauwkeurig worden beoordeeld. Meestal gebeurt dit middels een kijkonderzoek. Dit wordt als ongemakkelijk ervaren, maar is meestal niet pijnlijk. Er zijn verschillende mogelijkheden die dan kunnen volgen. Van een invasieve behandeling waarbij je echt onder narcose gaat en de aambeien chirurgisch worden verwijderd tot een minder invasieve methode. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de aambeien te injecteren met vloeistof. Dit is een zeer effectieve en snelle behandelmethode die zeer goede resultaten oplevert. Bovendien wordt het niet als pijnlijk ervaren. Dit in tegenstelling tot wanneer aambeien echt weggesneden worden.
Logischerwijs zal elke operatieve ingreep ook enige hersteltijd vragen. Hoe lang dit herstellen duurt en hoeveel klachten dit oplevert, hangt af van welke operatie er is uitgevoerd. Als je volledig onder narcose bent geweest, heeft dit uiteraard een geheel ander effect op het lichaam dan wanneer er met injecties is gewerkt. Na het wegsnijden van een aambei hou je over het algemeen nog wel even last van de plek. Het is toch een wond nu. Het herstel na een injectie duurt meestal niet lang. De klachten verdwijnen vrijwel direct na de ingreep en je kunt na de ingreep meestal direct weer naar huis en je alledaagse activiteiten oppakken. Je arts zal je uitleggen hoe je de herstelperiode moet aanpakken en waar je rekening mee moet houden in het herstel.