Lichaamsverzorging

Moet je je benen apart wassen onder de douche?

Moet je je benen apart wassen onder de douche?

Hoe douche jij? Warm of koud? Met een muziekje erbij zo lang mogelijk of niet langer dan vijf minuten? Op Twitter ontstond er bij een manier van douchen een dilemma: moet je je benen actief wassen onder de douche? Met bijna een miljoen reacties werden er twee type mensen uit elkaar gehaald. De niet-benenwassers en de benenwassers. Hier lees je wie er gelijk heeft en waarom.

Lees ook: Waarom je moet uitkijken met tandenpoetsen onder de douche

Twitter

Toen de antwoorden erop los gingen was de onderbouwing van de niet-benenwassers dat de zeep en het schuim waarmee je jezelf insopt naar beneden loopt, langs je benen. Volgens hen is het daardoor schoon genoeg. De beenwassers vinden dit smerig en zeggen dat je je benen moet schrobben. Uiteindelijk waren de been-wassers wel in de meerderheid met tachtig procent, tegenover twintig procent niet-beenwassers.

 

Redenen en emoties van de been-wassers

Uit de reacties te lezen is er vanuit de mensen die hun benen wel wassen onder de douche, veel onbegrip over het niet wassen. Van milde reacties zoals ‘uhm? Zijn er mensen die niet hun benen wassen?’ tot de mensen die het echt vies en smerig vinden: ‘vooral in de zomer raken je benen toch openbare plekken aan zoals het ov enzo?? Dat wil ik echt niet op mijn benen houden’ en ‘12 procent van jullie is vies’. Ergens is deze reactie misschien wel begrijpelijk. Denk bijvoorbeeld aan de toiletbrillen waar je op hebt gezeten. Toch is het niet altijd nodig om je benen met zeep te wassen, tenzij je veel gezweet hebt of als ze gewoon vies zijn.

 

Douchen

We douchen omdat we zo zweet, dode huidcellen, vuil en vieze geurtjes verwijderen. Deze geurtjes zijn een gevolg van zweetklieren die op plekken waar veel haarzakjes zitten, zoals je oksels, liezen en rond je geslachtsorganen. Tenzij je heel veel zweet, zijn je benen geen bron van stank en heb je ook niet altijd een reinigingsmiddel of zeep nodig voor deze plek. Zeep is niet altijd goed. Het helpt misschien bij het schoonhouden van wondjes, maar te vaak schrobben met zeep tast de huid aan, aangezien dan het olielaagje dat je benen aanmaakt, verdwijnt. Je hebt dus niet elke dag een zeepje nodig voor die benen van je, water is genoeg (behalve als je een marathon hebt gelopen).

 

Advies

Het is aan te raden om zo kort mogelijk en niet te heet te douchen. Op deze manieren droogt je huid namelijk uit. Denk aan korter dan zeven minuten en een ideale temperatuur tot 37 graden. Misschien hoef je je benen niet per se schoon te wassen, maar vergeet niet de navel en achter de oren te wassen. Deze plekken zijn een bron van vuil en worden vaak vergeten. Beter dus om deze plekken schoon te wassen dan je benen.

Om weer even terug te komen op het dilemma: was jij je benen actief onder de douche?

Bron: npo.nl
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top