Fashion

4 manieren om je zwarte kleding ook echt zwart te houden

4 manieren om je zwarte kleding ook echt zwart te houden

Veel van onze favoriete kledingstukken zijn zwart. In de modewereld is deze kleur tijdloos, flatterend én makkelijk te combineren met elke andere kleur. Niet te vergeten dat een compleet zwarte outfit ook super elegant staat. Dat is tenminste, als jouw zwarte kleding niet vervaagt naar donkergrijs. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je je zwarte kleding ook daadwerkelijk zwart houdt.

Tips om zwarte kleding zwart te houden

Het behouden van die mooie zwarte kleur in je kleding kan nogal een uitdaging zijn. Na een tijdje lijkt de kleur een eigen leven te gaan leiden door te vervagen, en dat is natuurlijk niet wat je wil. Als dat het geval zou zijn, dan had je wel een grijze broek gekocht. De reden dat zwarte kleding makkelijk vervaagt komt door het wassen, maar ook door bijvoorbeeld de zon. We hebben een aantal tips op een rij gezet waarmee je je zwarte kleding ook daadwerkelijk zwart houdt.

1. Wassen

Was zwarte kleding altijd in koud water om het vervagen van de kleur te minimaliseren. Gebruik daarbij een mild, kleurbehoudend wasmiddel dat speciaal is ontworpen voor donkere kleding. Ook is het slim om je kledingstukken binnenstebuiten te wassen in een volle wasmachine, zodat je wrijving en slijtage (a.k.a. kleurvervaging) tegengaat. Als laatste, was je zwarte kleding alleen wanneer dat echt nodig is.

2. Drogen

Oké, het wassen heb je nu onder de knie. Echter doet ook de manier van drogen een duit in het zakje. Laat je zwarte kleding aan de lucht drogen in plaats van ze in de droger te stoppen. De hitte van de droger kan de kleur namelijk sneller doen vervagen. Vermijd daarbij wel direct zonlicht, want ook UV-stralen vervagen die mooie zwarte kleur.

3. De plek

Ook de plek waar je je kledingstukken neerlegt of hangt is belangrijk voor het behouden van een zwarte kleur. Bewaar je zwarte kleding daarom in een koele, donkere kast om blootstelling aan licht te minimaliseren. Gaat het om een chique jurk die écht goed bewaard moet blijven? Gebruik dan ademende kledinghoezen om stof en licht van je kleding weg te houden.

4. Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Last but not least, dé huis, tuin en keukenmiddeltjes om je kleding zo zwart mogelijk te houden.

  • Azijn: Voeg een kopje witte azijn toe aan de wascyclus om de kleur te fixeren en wasmiddelresten te verwijderen die de kleur kunnen doen vervagen.
  • Zout: Voeg een kopje zout toe aan de eerste wasbeurt van nieuwe zwarte kleding om de kleur te helpen fixeren.
  • Koffie of Thee: Voeg een kopje sterke zwarte koffie of thee toe aan het spoelwater om de kleur van zwarte kleding op te frissen.
  • Kleurverfrissers: Gebruik kleurverfrissers die speciaal zijn ontworpen om de kleur van zwarte kleding op te frissen.
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top