Lifestyle

Is de opkomst van Ozempic de neergang van body positivity?

Is de opkomst van Ozempic de neergang van body positivity?

Body positivity leek voor een tijdje de blijvende uplifting schoonheidsstandaard. De boodschap van deze movement: ieder lichaam is mooi. Nu zien we toch steeds meer celebrities een transformatie maken naar een erg dun lichaam in een korte periode. Dit komt mede door Ozempic, is de opkomst van Ozempic de neergang van body positivity?

Lees ook: Waarom plastisch chirurgen waarschuwen voor Ozempic

Wat is en doet Ozempic?

Ozempic is een medicijn om diabetes mee te behandelen. Dit medicijn gebruiken niet alleen diabetespatiënten. Eén van de bijwerkingen van Ozempic is namelijk afvallen. Door dit effect is het Ozempic medicijn populair geworden onder mensen die gewicht willen verliezen. Een medicijn met zo’n bijwerking is natuurlijk ideaal voor mensen die snel een paar kilo’s willen verliezen. Je hoeft er namelijk niet voor te sporten of te diëten.

TikTok trend ‘heroin chic’

Waarom wil iedereen weer superdun zijn, terwijl we net zo goed bezig waren met de body positivity movement? Dit heeft te maken met de comeback van ‘heroin chic’. De ‘y2k’ trend op TikTok nam de schoonheidsstandaard van die tijd mee. In de vroege 2000’s was het trending om heel dun te zijn. ‘Heroin chic’ werd het genoemd, met kenmerken als een bleke huid, donkere wallen en een superdun lichaam. Veel mensen bekritiseerden de trend al bij de recente heropleving, toch is de trend blijven hangen.

Celebrities die Ozempic gebruiken

Veel mensen vinden het moraal niet oké om Ozempic te gebruiken als middel om mee af te vallen. Ondanks de ophef hierover zijn veel celebrities toch open over hun gebruik. Oprah Winfrey, Sharon Osburn en Amy Schumer geven toe Ozempic te hebben gebruikt om gewicht te verliezen. Op TikTok zien we ook veel speculaties over andere celebrities zoals Kim en Khloé Kardashian. Mensen denken dat zij ook aan de Ozempic zitten, Kim en Khloé ontkennen Ozempic gebruik.

Waar is de body positivity naartoe gegaan?

Ozempic of niet, we zien veel celebrities enorm afvallen in een korte periode. Hierdoor praten we er steeds meer over. Het verlangen om op een makkelijke manier af te vallen lijkt steeds groter te worden. De opkomst van Ozempic heeft de body positivity movement dus wel degelijk overtroffen. Hoewel de body positivity movement niet meer in de spotlight staat, is deze nog steeds sterk. Kate Winslet reageert op het gebruik van Ozempic om gewicht te verliezen met: “Oh, my God. This sounds terrible. Let’s eat some more things!”. Anderen influencers op TikTok spreken zich er ook over uit.

Komt body positivity terug?

Ook al is Ozempic nu trending denken wij toch dat de body positivity movement sterker is dan deze ‘Ozempic golf’. Body positivity is een gezonde natuurlijke trend waar iedereen welkom is. Wees dus lekker gezond en accepteer je lichaam zoals het is, ook nu Ozempic trending is.

Bron: People.com
Beeld: Gettyimages.nl
Deel dit artikel
Back to top