Fashion

Twijfel je over een aankoop? Stel jezelf dan deze vragen om de knoop door te hakken

Twijfel je over een aankoop? Stel jezelf dan deze vragen om de knoop door te hakken

Keuzes maken is soms nogal stressvol. Zeker als je een grote aankoop wil doen, kan het een flinke opgave zijn om de knoop door te hakken. Je weegt de voor-en nadelen tegen elkaar af maar komt er alsnog niet uit. Stel jezelf deze vragen om de keuze te maken.

Heb ik het echt nodig?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is of je het voorwerp wel echt nodig hebt. Gaat het bijvoorbeeld om een item dat je al heel lang wil hebben, dan kunnen we ons voorstellen dat het antwoord nee is. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je de aankoop niet kunt verantwoorden. Toch is een goede reden hebben voor een aankoop altijd wel een goede onderbouwing voor waarom je het doet. Je koopt het bijvoorbeeld om iets te vervangen dat stuk is, of omdat je simpelweg merkt dat je het mist.

Kan ik het me veroorloven?

Oké, als je iets koopt moet je natuurlijk ook even stilstaan bij de financiële gevolgen. Is het een duur item? Dan moet je hier zeker even bij stilstaan. Ga je bijvoorbeeld aan het eind van de maand in de knoop raken met je financiën als je dit koopt? Dan is het antwoord overduidelijk nee. Maar mocht het zo zijn dat je bankrekening deze aankoop goed aankan, dan is de aanschaf prima verantwoord.

Is er een alternatief?

Soms heb je je oog op een specifiek item en kun je je niet voorstellen dat je het ergens anders koopt. Vooral als het op kleding aankomt, kunnen we ons voorstellen dat je specifiek dit ene item wil hebben. Maar in andere gevallen kun je altijd even kijken of er goedkopere alternatieven zijn. Houd hierbij rekening met je prioriteiten. Wil je bijvoorbeeld niet hoeven inleveren op het gebied van kwaliteit? Blijf dan vooral bij de duurdere optie.

Kan ik het combineren met iets dat ik al heb?

Als het over kleding gaat, is dit een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Want als je een uniek item koopt, is de kans niet groot dat je het gemakkelijk kunt stylen met kleren die je al hebt. Dit betekent dat het item zal gaan verstoffen in je kast of dat je nog meer geld uit moet geven. Beide scenario's zijn niet erg wenselijk. Is het antwoord op deze vraag dus nee, dan raden we aan om de aankoop niet te doen.

Heb ik er ruimte voor?

Tot slot is het handig om na te denken over of je er eigenlijk wel plek voor hebt in je kast of je huis in het algemeen. Leuke decoratie items zijn gezellig, maar je moet het wel ergens kwijt kunnen. Is dit niet het geval, laat het dan vooral lekker achter in de winkel. Het doet pijn, maar achteraf zal je jezelf dankbaar zijn voor deze keuze.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top