Health

Waarom je je kruik niet langer mag gebruiken dan 5 jaar

Waarom je je kruik niet langer mag gebruiken dan 5 jaar

In deze tijden van immense kou dragen we onze geliefde warme kruik het liefst dag en nacht met ons mee. Maar, deze warmtebron is niet alleen fijn voor de ijzige kou, maar voor veel vrouwen ook een uitkomst tijdens hun menstruatie en die vreselijke krampen. Grote kans dat je deze life-saver in huis hebt, maar let wel op: na vijf jaar mag je 'm eigenlijk niet meer gebruiken. Zó zit dat.

Kruik na vijf jaar niet meer gebruiken

Als je had gehoopt dat een warmtevriend een aankoop is die je nooit weer opnieuw hoefde te doen, dan moeten we je helaas teleurstellen. We leggen je de vijf-jaar-regel uit. Een kruik gebruik je in de meeste gevallen natuurlijk voor warmte. Je doet er heet (of bijna kokend) water in, dat door het materiaal in de kruik ook best een tijdje lekker warm blijft.

Nu willen we je niet bang maken, maar wat er 'mis' kan gaan met zo'n warmtevriend is als deze breekt of openknapt en daardoor al dat kokend hete water over jou heen stroomt. En daar komt die vijf-jaar-regel bij kijken. Wanneer je net een nieuwe hebt gekocht hoef je je geen zorgen te maken. Maar, wanneer je er een van zolder hebt gepikt die je éigenlijk al jaren niet meer hebt gezien, is het goed om te checken hoeveel jaar je dat ding al niet meer hebt gezien.

Rubberen dopje

Het probleem ligt namelijk bij het rubberen dopje in de kruik. Het dopje dat al dat hete water tegenhoudt. Als dit dopje namelijk (veel) ouder is dan vijf jaar, dan is de kans dat deze gaat springen erg groot. Er is dan ook niks meer aan te doen en al het hete water stroomt over jou heen. Dit kan niet alleen gevaarlijk voor jou zijn, maar bijvoorbeeld ook voor je baby of kind, mocht je de kruik bij hen hebben liggen.

Nieuwe dop

Om niet voor vervelende verrassingen komen te staan is het sowieso goed om eigenlijk elke keer voor gebruik de dop even te checken op scheurtjes en dergelijke. Zie je iets dat niet pluis is of staat de dop bol? Dan is het echt tijd om een nieuwe dop of een hele nieuwe kruik te halen. Safety first!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top