Health

Waar komen onzekerheden toch vandaan en hoe ga je ermee om?

Waar komen onzekerheden toch vandaan en hoe ga je ermee om?

Hoewel de één het meer laat merken dat de ander, voelt iedereen zich wel eens onzeker. Het zorgt er niet alleen voor dat je je ongelukkiger voelt, ook zorgt het er vaak voor dat je je onnodig inhoudt in jouw doen en laten. Waar komen sommige onzekerheden toch vandaan? En welke manieren zijn er om ermee om te gaan?

Wat zijn onzekerheden?

Met onzekerheden bedoelen we de twijfels die jij over jezelf hebt of over de dingen die je doet. Vinden ze mijn kleding wel leuk? Zeg ik geen domme dingen? Doe ik dit wel goed? Allemaal vragen die met onzekerheid te maken hebben. Het is een vorm van angst: je bent gespannen en het lukt je niet om te stoppen met piekeren.

Onzeker zijn is zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het is vooral voor jezelf vaak erg vervelend. Daarbij houdt het je mogelijk tegen om uit je comfort zone te stappen, waardoor je dingen misloopt die zeker wel de moeite waard zijn.

Waar komen onzekerheden vandaan?

Er bestaan veel verschillende redenen voor het ontstaan van onzekerheid. Misschien hebben bepaalde gebeurtenissen uit het verleden ervoor gezorgd dat jij nu een negatief zelfbeeld hebt gecreëerd. Of misschien heb jij een partner die jouw voortdurend commentaar geeft. Eén ding is zeker: onzekerheid is niet aangeboren. Het zijn dus andere factoren die voor de onzekere gevoelens zorgen:

  • Lichamelijke veranderingen spelen mogelijk een grote rol. Zo brengen veroudering, een menopauze en puberteit veel veranderingen en onzekerheden met zich mee. Net zoals ziek zijn of een beperking hebben, is dit mogelijk van grote invloed op het ontwikkelen van onzekerheden.
  • Vooral nu door sociale media hebben sociale eisen een grote invloed op het ontwikkelen van onzekerheden. Via sociale media wordt namelijk vaak het ‘perfecte plaatje’ gedeeld. Dit zorgt ervoor dat er een onrealistisch schoonheidsideaal ontstaat, wat veel mensen erg onzeker maakt. Daarnaast spelen sociale eisen ook een grote rol als het gaat om pestgedrag. Gepest worden heeft vaak het krijgen van een negatief zelfbeeld als gevolg, wat op zijn beurt zorgt voor onzekerheid.
  • Onzekerheid heeft mogelijk ook te maken met financiële aspecten. Als jij het financieel niet breed hebt en continu jezelf blijft afvragen of je het deze maand wel redt, wekt dit zorgen en onzekerheid op.
  • Emotionele factoren, zoals een slechte hechting met je ouders, zorgen er mogelijk ook voor dat je je onzeker gaat voelen. Een slechte, onveilige hechting met je ouders tijdens je jeugd vergroot de kans dat je negatief over jezelf gaat denken. Oftewel: je creëert een laag zelfbeeld en dus waarschijnlijk ook onzekerheden.

Hoe ga je er het beste mee om?

Het is zonde om jouw onzekerheid de overhand te geven over jouw doen en laten, vind je niet? Er zijn daarom meerdere dingen die helpen om jouw onzekerheden in te dammen.

  • Het is allereerst handig om te weten waar de onzekerheid vandaan komt. Schrijf daarom je gedachten op. Wat is er gebeurd? Wanneer had je last van het angstige gevoel? Waar dacht je aan?
  • Hoewel je het misschien moeilijk vindt om over je gevoelens te praten, is dit wel erg nuttig. Door jouw onzekerheden bespreekbaar te maken, verlicht je niet alleen de stress, ook werkt het relativerend. Dus praat erover met iemand die je vertrouwt.
  • Zoals al eerder genoemd: je hoeft je niet te schamen voor je onzekere gevoelens. Accepteer dat ze er zijn en probeer er geen oordeel aan te hangen. Probeer er dan ook niet tegen te gaan vechten, maar ga de gevoelens juist voelen. En hoewel dit misschien heel spiritueel overkomt, werkt het écht.
  • In plaats van je te richten op het negatieve, is het veel slimmer om je te richten op alle positieve dingen in de situatie of in je leven. Wat gaat er al wél goed?
  • Kom uit je comfort zone en doe de dingen die je eng vindt. Overkom je angsten! Pak het aan in kleine stappen en wees niet te streng voor jezelf. Want hoe klein de stap ook is, je doet het wél.
Bron: Mindkorrelatie.nl en Psycholoog.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top