Health

Wat is beter: een warme of koude douche?

Wat is beter: een warme of koude douche?

Voor de meesten van ons is het vanzelfspreken om een warme douche te nemen, maar steeds vaker wordt gezegd dat koude douches ook goed voor je zijn. Welke temperatuur heeft de meeste gezondheidsvoordelen?

Warme douche

Warm douchen is niet alleen voor jezelf ontspannend, maar ook voor je spieren. Als je last hebt van stijve spieren, zal het hete water je helpen ontspannen. Ook brengt warm water de bloedsomloop op gang, waarbij het pijn als hoofdpijn of menstruatiepijn kan verlichten. Daarnaast openen de poriën en spoelen de onzuiverheden en dode huidcellen van je lichaam af. Ten slotte helpt de stoom van het warme water ook: je komt sneller van je verkoudheid af en laat de luchtwegen vrij maken.

Koude douche

Van een koude douche krijg je energie, omdat al je zintuigen snel wakker worden geschud. Je lichaam werkt harder om warm te blijven als het wordt blootgesteld aan kou, waardoor je tegelijkertijd je immuunsysteem traint. Hierdoor ben je minder gevoelig voor verkoudheden of griep. Daarnaast bevordert koud douchen je spijsvertering, omdat je lichaam meer energie moet verbuiken voor het warmhouden van je lichaam. Ook je bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen vermeerderen, waardoor koud water ook goed is voor het bloed. Ten slotte helpt het met het beschermen van je huid: je poriën sluiten en er kunnen geen bacteriën meer in, wat helpt tegen een droge huid. Ook je haar gaat meer glanzen en wordt sterker.

Wat is beter?

Warm en koud douchen kent beide zo zijn voordelen. Een warme douche helpt je ontspannen, terwij een koude douche helpt alert te zijn. Een koude douche is goed om dagelijks, of zo nu en dan, een paar minuten te doen. Niet te vaak en zeker niet de hele tijd dat je aan het douchen bent, dat kan namelijk zorgen voor onderkoeling. Een warme douche moet ook niet té warm zijn: geadviseerd wordt dat je de temperatuur niet hoger zet dan 38 graden.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top