Lifestyle

Zo verzeker je je huis goed

Zo verzeker je je huis goed

Je huis verzekeren is een absolute must. Zeker als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Je moet er dan niet aan denken dat je al je waardevolle en dure bezittingen kwijtraakt. Alleen als je je voor dit soort zaken verzekert, wordt de schade vergoed. Zo heb je bijvoorbeeld een inboedelverzekering nodig voor je persoonlijke bezittingen. Daarnaast worden de stenen van het huis en alles wat eraan vast zit verzekerd via de opstalverzekering. Een inboedelverzekering is vaak niet verplicht, maar wel handig om af te sluiten.

Je huis goed verzekeren, dit zijn onze tips.

We hebben verschillende tips om je huis goed te verzekeren. Zo is het belangrijk dat je eerst bekijkt hoe je je huis wilt verzekeren. Als je een koopwoning hebt, heb je andere verzekeringen nodig dan als je een huis huurt van een woningcorporatie of particuliere verhuurder. Daarnaast is het vergelijken van de verschillende verzekeringen belangrijk, want zo kun je behoorlijk sparen op de totale premies.

Bekijk goed je situatie als je een woonverzekering afsluit

Situaties zijn vaak per persoon verschillend. De een geeft niets om waardevolle spullen, terwijl de ander al snel voor duizenden euro aan spullen in huis heeft staan. Hier geldt: als je meer duurdere spullen in huis hebt, moet je je daarvoor ook beter verzekeren. Als je dus meer bent gaan verdienen, in een ruimere woning bent gaan wonen of als je gezin groter is geworden, kan de waarde van je inboedel stijgen. Om deze reden doe je er goed aan regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog voldoet. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Daardoor wordt de totale waarde van alle spullen in je huis vaak een stuk hoger. Bovendien kan ook een grondige verbouwing van je woning ertoe leiden dat je je opstalverzekering moet uitbreiden, omdat je anders onderverzekerd bent.

Breng alle woonverzekeringen onder bij één verzekeraar

We hebben een belangrijke en waardevolle tip voor het verzekeren van je huis: zorg ervoor dat je alle woonverzekeringen onderbrengt bij één verzekeraar. Zo kun je bij veel verzekeraars bijvoorbeeld kiezen voor een woonverzekering. Bij zo’n verzekering bestaat de dekking uit drie verschillende opties: de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Je hebt niet alle drie de verzekeringen altijd nodig. Als je een koopwoning hebt, heb je ze meestal wel nodig. Maar bij een huurwoning is een opstalverzekering afsluiten niet nodig.

Als je meerdere verzekeringen gaat afsluiten, is het verstandig om de verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Zo kun je in het geval van brand voorkomen dat er ellenlange discussies ontstaan tussen verschillende verzekeraars onderling. Bovendien kan zeker bij koophuizen de scheidslijn tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering dun zijn. Door beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, kun je voorkomen dat je iets niet vergoed krijgt.

Vergelijk de woonverzekeringen

Bij het afsluiten van een woonverzekering is het vergelijken erg belangrijk. Een opstalverzekering vergelijken is een goede keuze als je graag de meest voordelige premie tegen de beste dekking wilt vinden. Een opstalverzekering is vaak los af te sluiten, maar bij veel verzekeraars ook onderdeel van een woonverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld samen met je opstalverzekering ook meteen een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering afsluiten is wettelijk niet verplicht. Een opstalverzekering afsluiten kan verplicht worden door de hypotheekverstrekker als je een koophuis gaat kopen. Ga je het interieur van je huis upgraden? Dan is het verstandig om je inboedelverzekering nog eens goed tegen het licht te houden en indien nodig over te stappen.

Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de te betalen premie, maar ook naar het eigen risico en waar je precies voor verzekerd bent. Controleer de maximale schade-uitkeringen en of er ook een garantie tegen onderverzekering is. Zo krijg je een volledig beeld van de verschillende verzekeringen. Het vergelijken van verzekeringen is belangrijker dan ooit, want de premies van zowel de autoverzekering, zorgverzekering als de woonverzekering zijn in het afgelopen jaar fors gestegen. Daardoor betaal je tot wel 20 procent meer voor je verzekering. Het is dus belangrijk om de verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je veel meer besparen. Een tip van ons: als je één verzekering vergelijkt en afsluit, kun je het best je andere verzekeringen binnen het pakket ook naar deze verzekeraar toe afsluiten. Heb je dus een inboedelverzekering van een bepaalde verzekeraar, dan kun je daar het best ook een opstalverzekering afsluiten.

Deel dit artikel
Back to top