Lifestyle

Messcherpe geheimen: tips voor het onderhouden van je messen

Messcherpe geheimen: tips voor het onderhouden van je messen

Heb je het geluk een paar mooie messen in je eigen collectie in huis te hebben? Dan doe je er natuurlijk maar al te graag alles aan om het zo goed mogelijk te onderhouden, zodat je er in de toekomst nog steeds evenveel plezier aan beleeft. De messen gebruik je immers op behoorlijk wat momenten per dag. En door de messen goed te onderhouden, kan de duurzaamheid aardig worden verhoogd. Hoe je daar het beste mee aan de slag kunt gaan, lees je hier.

Heb je weleens aan een slijpsteen gedacht voor het onderhouden van je messen?  

Een van de beste investeringen die je voor de messen bij jou in huis kunt doen, is het kopen van een slijpsteen. Dit blokje heeft een compact formaat en wordt doorgaans  in een stevig doosje geleverd. Door het mes over deze steen te slijpen, wordt het vanaf het eerste moment vele malen scherper. Niet zo gek dus dat een slijpsteen in iedere professionele keuken terug te zien is. Tip! Check altijd goed hoe je een slijpsteen goed moet gebruiken - of kies ervoor om de messen te laten behandelen door een professionele slijper.

Berg de messen op in een speciale lade in de keuken  

Op het moment dat je de schone messen legt tussen ander keukengerei, kan het zomaar zo zijn dat de kwaliteit even flink aan wordt getast. En dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Zorg er dus altijd voor dat je de messen op in een speciale lade in de keuken opbergt of maak een keuze uit de top 10 beste messenblokken. Investeer bijvoorbeeld in een aparte lade voor de messen of berg ze op in een speciale hoes. Het doet de kwaliteit vanaf het eerste moment meteen al erg goed.

Investeer in messen van hoge kwaliteit voor optimaal gebruik  

Maar ook de kwaliteit van de messen draagt voor een erg groot deel bij aan het genot tijdens het koken. Daarom mogen een of meerdere goede messen, zoals Japanse messen, eigenlijk  niet ontbreken. De modellen worden minder snel bot, hebben een geweldige uitstraling en liggen ook nog eens erg prettig in de hand. Het is dus een goed idee om op korte termijn een keer meerdere modellen met elkaar te vergelijken en bijvoorbeeld te investeren in een goed hakmes uit het aanbod van de beste Japanse messen. Hier beleef je vanaf het eerste moment erg veel plezier in de keuken bij jou in huis.

Deel dit artikel
Back to top