Health

Alles wat je wilt weten over yoga nidra

Alles wat je wilt weten over yoga nidra

Niet alleen mensen die moeilijk in slaap kunnen vallen en halen voordeel uit yoga nidra. Deze vorm van yoga is supersimpel: je ligt op je rug in de ontspanningshouding savasana en komt in een diepe staat van rust. Dit heeft een positief effect op je nachtrust.

Wat is yoga nidra?

Mensen die 's avonds moeite hebben om in slaap te komen merken dat ze na een sessie yoga nidra makkelijker inslapen. Ondanks dat deze yogavorm vooral wordt toegepast om de nachtrust te verbeteren, zijn er ook andere voordelen: meer kalmte, energie en concentratie.

De term yoga nidra betekent eigenlijk 'yoga slaap' of 'slaap van de yogi'. Het werd rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, de oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte een fase tussen waken en slapen in, waarin je niet helemaal wakker bent maar ook niet echt slaapt. In deze toestand vloeit spanning weg uit zowel je lichaam als je geest.

In tegenstelling tot andere yogavormen hoef je bij yoga nidra geen moeilijke houdingen aan te nemen. Je ligt gewoon stil op je mat in de ontspanningshouding savasana, die je aan het einde van bijna elke yogales doet. Je kan ervoor kiezen een warme deken over je heen te leggen. Tijdens een yoga nidra sessie hoor je een ontspannende stem die je door verschillende stappen van de oefening leidt. Het is de bedoeling dat je niet te veel nadenkt en in plaats daarvan je gedachten even loslaat. Volledige ontspanning is hierbij de sleutel.

Meer lezen: Manieren om self-care toe te passen

De voordelen

Yoga nidra is als een soort powernap waarbij je wakker blijft. Het is een makkelijke manier om even op te laden, vooral als je niet goed geslapen hebt of die avond heerlijk weg wilt doezelen. Je kan de oefeningen dus toepassen om beter te slapen, maar ook om jezelf overdag beter te voelen. Let wel op: yoga nidra kan slaap niet vervangen. Soms wordt beweerd dat één sessie gelijkstaat aan een x aantal uur slaap. Hoewel je je na afloop misschien wel weer fris voelt, blijft een goede nachtrust natuurlijk essentieel.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top