Fashion

Oeps: dit is waarom het dragen van slippers schadelijk kan zijn

Oeps: dit is waarom het dragen van slippers schadelijk kan zijn

Met warm weer lopen we het liefst op blote voeten of slippers. Weg met sokken, warme laarzen en elke andere dichte schoen. Toch is het (langdurig) dragen van slippers minder goed voor je voetjes dan je zou denken. We leggen het je uit.

Zijn slippers schadelijk voor je?

Het zal toch niet echt zo zijn dat we onze geliefde slippertjes binnenkort op de brandstapel moeten leggen? Volgens podotherapeut Linda Ehrenhard ligt dat er helemaal aan hoe sterk je voeten zijn, zo vertelt ze in Libelle. Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die sterke voeten hebben. De reden hiervoor ligt bij onze jeugd, waarin we op jonge leeftijd hebben geleerd om op schoenen te lopen en daardoor dus altijd ondersteuning kregen. Bij veel mensen zijn de voetspieren dus niet zo sterk.

Slippers zijn nu eenmaal niet de stevigste schoenen die er bestaan en dat kan voor minder sterke voeten erg damaging zijn.

Goed vasthouden

Een andere reden waarom slippers op lange termijn niet goed voor je zijn, is dat je met je tenen vaak vasthoudt aan de slipper zodat 'ie niet af floept. Maar dat je tenen zich zo lang en hard moeten vastklampen, is erg slecht voor je pezen. Deze kunnen door dit 'klauwen' namelijk makkelijk ontstoken raken. Oeps.

Slechtere houding

Podotherapeut Ehrenhard laat ook nog weten dat je houding op een negatieve manier kan veranderen door het dragen van flipflops. Je enkels zouden zo naar binnen zakken, waardoor hetzelfde gebeurt met je knieën en heupen. Eindresultaat = immense rugpijn.

Linda's ultieme tip om klachten door slippers zoveel mogelijk te voorkomen, is afwisseling. Draag dus niet de hele zomer door dezelfde goedkope slippertjes, maar wissel af met andere schoenen of sandalen. Vermijd ook teenslippers, zegt Ehrenhard. Deze zouden namelijk het allerergste zijn. Kies voor je slippers in ieder geval een paar die een stevige zool heeft en tenminste íets aan ondersteuning geeft. You may thank us later.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top