Lichaamsverzorging

Deze dingen moet je doen als je gaat vervellen

Deze dingen moet je doen als je gaat vervellen

Je kent het vast wel, je bent nog maar een dagje in de zon geweest of je huid is al verbrand. Zo rood als een tomaat. Na het verbranden begint je huid te vervellen. Toch hoeft het niet altijd na verbranding te gebeuren. Wij gaan je vertellen wat je kunt doen als je aan het vervellen bent. Het vervellen kun je helaas niet tegengaan, maar we kunnen het wel voorkomen. Weg met die oude huidcellen.

 

 

Vervellen door de zon

Is je huid eindelijk mooi bruin, gaat het vervellen. Dit is een heel bekend probleem. Je huid is droog en schilferig. Je huid vernieuwt zichzelf regelmatig. We hebben het dan over de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Ongeveer elke 30 dagen heb je weer een nieuwe volledige opperhuid. Zondra je zonder bescherming gaat zonnen, dan kunnen de huidcellen beschadigen. Je huid moet in dat geval harder aan het werk. De beschadigde cellen moeten vernieuwd worden en daarom ga je dus vervellen.

 

Vervellen na verbrandheid

Je hebt iets te lang in de zon gezeten, je bent helaas verbrand. Deze beschadigde huid moet er nu eenmaal af. Ze worden vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. Het begint vaak met een paar losse velletjes, maar voor dat je het weet kun je er hele stukken afhalen. Daar gaat je huid. Met name je gezicht, armen, schouders en hals zijn plekken die aardig snel kunnen verbranden. Maar ook de andere delen van je lichaam moet je zeker niet vergeten in te smeren, want deze kunnen net zo gevoelig zijn.

 

Vervellen voorkomen

Maar kunnen we het vervellen voorkomen? Dat is zeker mogelijk. Smeer je goed in met zonnebrand. Hierdoor is de kans om schade te krijgen aan je huid door de UV-straling kleiner. Gebruik vooral zonnebrandcrème met een hogte factor. Deze zorgt voor lange bescherming. Smeer je minimaal een halfuur voordat je gaat zonnen in, want dan heeft de crème de tijd om in te trekken. De zon is het heetst tussen 12:00 en 15:00 uur 's middags. Vermijd dan de zon. Maar we hebben nog meer tips:

  • Drink voldoende water, want je huid moet in een goede conditie blijven en hijdratreren van binnen. Verder smeer je in met een voedende crème.
  • Ga niet scrubben voor het zonnen. Je huid is dan gevoeliger voor de zon, waardoor de kans op verbranden groter is.
  • Smeer je na een dagje zonnen in met een aftersun. Deze werkt extra verkoelend. 
Bron: Nivea.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top