Lifestyle

Effect van stijging hypotheekrente op wat je kunt lenen

Effect van stijging hypotheekrente op wat je kunt lenen

Het zal je de afgelopen tijd niet zijn ontgaan: de hypotheekrente is enorm gestegen. Wat heeft dat voor effect op wat je kunt lenen? Het simpele antwoord: hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. Dit is vooral voor starters op de woningmarkt erg lastig. Het was al moeilijk om een huis te kopen, maar door de hoge rentes wordt dat nog moeilijker

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De hypotheekrente stijgt omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes heeft verhoogd in verband met de hoge inflatie. Dat betekent uiteindelijk dat het voor banken duurder wordt om geld te lenen. Dit werkt door in de renteprijzen voor huizenkopers. Ga je nu een hypotheekberekening maken, dan kom je dus lager uit dan een aantal jaar geleden.

De stijging in 2022 

De rente is in 2022 flink gestegen. Dit heeft te maken met de oplopende rente op de kapitaalmarkt en op de geldmarkt. De rentes lagen eind 2022 gemiddeld rond 4%. Dat is 2,5% hoger dan aan het einde van 2021. Je kunt er vanuit gaan dat je per 1% hypotheekrente ongeveer €20.000 minder kunt lenen. Dat betekent dat je bij een rente van 4% €80.000 minder kan lenen. De stijging van de rente in 2022 is vergeleken voorgaande jaren erg hoog. Maar, aan het einde van het jaar is er een lichte daling ontstaan in de hypotheekrente. Dit heeft hopelijk een positief effect op de rente van 2023.

De actuele rente

De actuele hypotheekrente verandert bijna elke dag. Kijk daarom goed bij verschillende hypotheekverstrekkers wat de huidige rente is. De rente verschilt bij een vaste en variabele hypotheekrente. De vaste rente biedt zekerheid, bij de variabele rente heb je kans dat deze nog meer stijgt. Over het algemeen is een variabele rente goedkoper. Maar in de huidige tijd hoeft dit niet het geval te zijn. Wil je graag advies over welke vorm van hypotheekrente het beste bij je past? Neem contact op met een hypotheekadviseur en bespreek de mogelijkheden.  

Wat wordt verwacht van de hypotheekrente in 2023?

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2023? De verwachting is dat de hypotheekrente licht zal dalen. Dat komt omdat de rente op de staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023. Dit door een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan hierdoor mee dalen. Maar de daling kan wel beperkt worden door de gestegen risico-opslag op hypotheken. Hypotheekverstrekkers moeten in onrustige tijden een hogere risico-opslag betalen als zij geld willen aantrekken voor hypotheken. Die hoge kosten zullen doorberekend worden in de tarieven voor de hypotheek. Maar, echt met zekerheid kan de rente nooit worden voorspeld.

Deel dit artikel
Back to top