Lifestyle

Zo verzeker je je eerste auto

Zo verzeker je je eerste auto

Hoera! Je hebt je rijbewijs gehaald en nu wil je misschien een eigen auto. Dan beginnen we met het slechte nieuws: jongeren tot 24 jaar betalen naar verhouding veel voor hun eerste auto. Waardoor komt dat? En waar moet je op letten als je je eerste auto wilt verzekeren?

Waarom is de premie zo hoog?

Premies van autoverzekeringen zijn vaak hoog voor jonge, beginnende bestuurders. Dat komt doordat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Wanneer je meerdere jaren schadevrij rijdt, krijg je daarvoor korting op je premie. Wanneer je bij 0 begint, heb je natuurlijk nog geen schadevrije jaren.Een andere factor die meespeelt, is de kans op schade. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren en beginnende bestuurders vaak schade rijden. Ze zijn vaker betrokken bij ongelukken en ze rijden vaker roekeloos dan oudere bestuurders. Veel beginnende bestuurders verzekeren de auto bij dezelfde verzekeraar als hun ouders. Eigenlijk is dat meestal geen goed idee, omdat je dan al snel meer betaalt dan nodig is. Autoverzekeringen vergelijken is een beter idee.

Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het een goed idee om deze beperkt casco of allrisk te laten verzekeren. Daarmee heb je dekking tegen onder meer brand, stormschade, diefstal, ruitbreuk en aanrijdingen met loslopende dieren. Bij een allrisk verzekering verzeker je alles: ook je eigen schuld. Meestal kan dat bij auto’s die 6 tot 8 jaar oud zijn.Je kunt ook kiezen voor de goedkoopste optie: een WA-verzekering. Die vergoedt alleen de schade aan anderen. De schade aan jouw auto is dus niet verzekerd. Deze verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s ouder dan tien jaar.Weet je welke soort verzekering je wil? Dan kun je autoverzekeringen vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld de Univé autoverzekering met die van Allianz, of van een andere aanbieder. Kijk niet alleen naar de prijs voor de premie, maar ook naar de voorwaarden.

Wanneer moet je verzekeren?

Vanaf het moment dat je je eerste auto op naam krijgt, moet je de auto verzekeren. Voor het vergelijken van autoverzekeringen, heb je geen kentekenbewijs nodig. Voor het aanmelden van het kenteken bij de RDW, heb je wel een meldcode nodig, die op het kentekenbewijs staat. De verzekeraar geeft dan door aan de RDW dat de auto verzekerd is.Goed om te weten: zolang de auto stilstaat, hoef je nog geen verzekering te hebben. Je mag er dan niet mee rijden. Zodra je ermee wilt rijden, is een verzekering verplicht. Rijd je toch rond zonder verzekering, dan is dat een misdrijf. Daar kun je een boete of zelfs een gevangenisstraf voor krijgen. Bovendien wordt er niets vergoed in het geval van schade. Niet doen dus.

Deel dit artikel
Back to top