Fashion

Kledingtips voor kantoor

Kledingtips voor kantoor

Je hebt een drukke baan en wilt graag goed voor de dag komen. Bij zakelijke kleding zijn er vele (ongeschreven) regels. Voor vrouwen zijn er zelfs nog meer eisen dan voor mannen. Maar, daarbij hebben de dames ook wat meer opties; dat maakt veel goed. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de eisen en verwachtingen die een werkgever heeft. Waar sommige bedrijven een zwart of grijs mantelpak echt een must vinden, kun je bij andere werkgevers wel meer kleur dragen of ook iets meer casual gekleed gaan. Eigenlijk zijn er, voor zowel dames als heren, 3 belangrijke aspecten aan een zakelijke outfit. Hieronder vertellen we je er meer over en geven we je handige tips, zodat je er altijd perfect uitziet.

Drie belangrijke factoren

1. Kleed je overeenkomst de wensen van je werkgever en zakelijke relaties

Voor je zakelijke relaties en carrière is het belangrijk dat je aan de verwachtingen van je werkgever en je zakenrelaties voldoet. Schat dus in wat er van je verwacht wordt op het gebied van je kleding. Daarvoor kun je ook om je heen kijken naar wat je collega's dragen.

2. Houd je eigen stijl aan

Zelfs wanneer je altijd een zwart of grijs (mantel)pak aan moet, kun je nog je eigen stijl hanteren en je persoonlijke stempel op je outfit drukken. Dit doe je bijvoorbeeld door je accessoires en je kapsel. Heb je meer kledingvrijheid, dan wordt het nog makkelijker.

3. Kies voor een outfit waar jij je goed in voelt

Dit is belangrijk omdat je dan relaxter bent en meer zelfvertrouwen hebt. Kies dus voor items die goed vallen en lekker zitten. Pas je dus wel aan de gewenste kledingstijl aan, maar wél op een manier waar jij je prettig bij voelt en die lekker zit. Als jij je comfortabel en succesvol voelt in je outfit, zal je ook beter presteren.

Hoe stel je de perfecte outfit samen

Zorg dat je garderobe alle ingrediënten bevat om je elke ochtend goed te kleden.

1. Basisstukken

Investeer in kwalitatief hoogwaardige basisstukken; enkele mooie pantalons of rokken, colberts van goede kwaliteit en een paar leren pumps van goede kwaliteit die lekker zitten.

2. De Jas

Tijdens de koude maanden is je jas het eerste wat men van je te zien krijgt als je in de ochtend binnenkomt, of als je naar een bespreking moet. Maak je zakelijke outfit aan met een bijpassende, nette jas. Leer is meestal niet zo geschikt. Een jas en sjaal van een goede kwaliteit wol daarentegen wel. Kasjmier is bijvoorbeeld heerlijk zacht en warm en heeft een luxe uitstraling.

3. Passende kleding

Goed passende kleding zit comfortabeler en doet je figuur beter uitkomend. Kies, als het even kan, voor een outfit die past bij jouw persoonlijkheid. Draag je liever geen strak mantelpak? Kies dan voor een elegante outfit met een pantalon en een blouse.

4. No go: sexy kleding

Je kunt best trendy items combineren in een zakelijke outfit, maar dit mag vooral niet te bloot zijn. Dus geen diep decolleté en super korte rokjes of blote buiken. Ook doorschijnende blouses of broeken waardoor het ondergoed zichtbaar is, zijn uit den boze.

5. Schoenen

Een paar goede, nette schoenen is een echte investering waar je jezelf heel dankbaar voor zal zijn. Het is het geld dubbel en dwars waard. Het draagt veel comfortabeler en gaat ook veel langer mee. Bij schoenen is kwaliteit dan ook iets dat wel degelijk zichtbaar is. Kies voor kwalitatief hoogwaardige pumps die de tenen bedekken. Liever 1 goed paar, dan meerdere goedkopere die niet mooi blijven en waar je doodmoe van wordt.

6. Must: panty's

Als je een echt ‘broekenmens' bent, heb je ze niet nodig, maar onder een rok is een panty echt een must. Kies een kleur die past bij je outfit. Neem ook altijd een reservepanty mee, aangezien ze nogal eens de neiging hebben te gaan ladderen. En een ladder is dus echt taboe!

7. Accessoires en sieraden

Maak je outfit helemaal compleet met de juiste sieraden en accessoires. Kies voor subtiele sieraden die niet te opzichtig zijn. Een horloge, mits niet al te opvallend, mag ook niet ontbreken. Een sjaal en tas doen het ook goed. Kies voor een niet te grote tas met een strak model.

8. Kapsel

Draag altijd een verzorgd kapsel, dat staat zakelijk en succesvol. Heb je lang haar, draag het dan opgestoken of in een staart.

9. Make-up, nagels en parfum

Zorg er te allen tijden voor dat je er goed verzorgd uitziet. Zakelijke make-up ziet er natuurlijk en professioneel uit. Nagellak is niet verplicht, maar áls je nagellak draagt is het zaak om het goed bij te houden en te kiezen voor een kleur die past bij je outfit. Wit is een mooie, neutrale keuze. Afgebladderde nagellak kan echt niet. Hetzelfde geldt voor afgekloven nagels. Dus als je een nagelbijter bent, dan moet je zorgen dat je van het nagelbijten afkomt. ziet er onverzorgd uit. Kies voor een subtiele parfum die niet te zwaar is.

10. Je houding

Dit is een punt dat nogal eens vergeten wordt. Je houding hoort niet bij je outfit, maar heeft  wél een groot effect op hoe jij overkomt. Loop je met een kromme rug te sloffen? Daarmee laat je zien dat je het eigenlijk allemaal niet aankunt en dat het je niet interesseert. Een krachtige, positieve houding overtuigt je gesprekspartner (en jezelf!) dat jij een adequaat en krachtig persoon bent. Dit noemen we de 'power pose'.

Blijf je ontwikkelen

Sommige mensen lijken geboren leiders en maken carrière alsof het super gemakkelijk is. Wil jij ook succes hebben op zakelijk vlak? Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind. Vergeet daarnaast ook niet dat uitstraling van binnenuit komt. Als je onzeker bent en er zelf van overtuigd bent dat je niet geschikt bent voor die hogere functie, dan zal je leidinggevende dat zeker opmerken. Je wil niet een promotie mislopen om die reden toch? Werk dus aan je innerlijk om jezelf te programmeren voor succes. Want alleen als jij ervan overtuigd bent dat jij die opdracht, deal of functie verdient , kun je de ander daar ook van overtuigen. Het goede nieuws is dat je dit kunt leren. Op welk punt kun jij nog verbetering gebruiken? Doe een cursus, workshop of coaching traject en effen het pad naar succes. Ook wanneer je graag meer kennis of ervaring zou willen opdoen, is het goed om verder te blijven leren. Bespreek dit eventueel met je leidinggevende. Vaak juichen werkgevers dit soort initiatieven alleen maar toe. Misschien kun je wel studeren ‘op kosten van de baas'!

Zorg voor voldoende ontspanning

Nog een laatste tip die we je mee willen geven. Ook - en juist - als de werkdruk hoog is, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning en voor je gezondheid. Een gezond eet- en slaappatroon zijn dan ook cruciaal. Een gezonde, uitgeruste werknemer is een betere werknemer! Sommige grote bedrijven hebben zelfs voorzieningen om te sporten. Zoek een methode waarop jij tussendoor even bij kunt tanken. Mediteren, ontspanningsoefeningen, even wandelen in de lunchpauze. Kortom, zorg goed voor jezelf. Want ook al zit je nog zo strak in het pak en de make-up, als er een fit lichaam onder zit, staat het veel mooier!

Deel dit artikel
Back to top