Mama

De 3 fases die je tegenkomt tijdens je zwangerschap

De 3 fases die je tegenkomt tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap wordt door veel vrouwen ervaren als iets heel moois en bijzonders. Er komt van alles op je af. Hele fijne, maar ook heftige emoties. Je staat voor keuzes waarvan je misschien van tevoren niet wist dat ze bestonden. De belangrijkste fases van een zwangerschap nemen we door.

Drie fases

Een gemiddelde zwangerschap duurt ongeveer negen maanden en daarin staat veel te gebeuren. Bij de ene moeder gaat het om een kortere periode en bij de ander soms net wat langer. Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met drie verschillende fases: de trimesters. Die fases zijn voor iedere zwangere vrouw hetzelfde, maar kunnen natuurlijk wel anders worden ervaren.

Het eerste trimester (week 1-12)

De eerste spannende weken van je zwangerschap vinden plaats in het eerste trimester. Een hoopje cellen gaat zich veranderen in een foetus. In de eerste weken groeit de foetus tot ongeveer 7 centimeter. Je kunt de grootte vergelijken met een kiwi. Alle belangrijke organen worden gevormd en krijgen een plekje. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste ‘onderdelen’ van het kindje die gaan werken. Maar er gebeurt nog veel meer tijdens het eerste trimester. Mini-spiertjes worden ontwikkeld en ook botten en kraakbeen worden aangemaakt. Het baby’tje kan al aardig bewegen. Aan het einde van dit trimester is de basis dus eigenlijk af. Het embryootje leek in het begin nog erg op een kikkervisje, maar door de weken heen begint het steeds meer op een mensje te lijken. Het gezichtje krijgt meer vorm en de ledematen als vingers en tenen ontstaan. In dit trimester heb je vaak ook al de eerste echo. Deze vindt vaak plaats rond de 10/12 weken.

De eerste weken kun je al verschillende veranderingen merken aan je lichaam. Denk hierbij aan gevoelige borsten, een opgeblazen buik en vermoeidheid. Veel vrouwen ervaren na ongeveer 11 weken de zwangerschapskwaaltjes als het ergst. Doordat je hormoonhuishouding veranderd, ervaar je als zwangere vrouw steeds meer kwaaltjes. Hoe erg die kwaaltjes zijn, dat verschilt per persoon.

De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn:

  • Stoppen van de menstruatie
  • Extreme vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Brandend maagzuur
  • Gezwollen, zachte borsten
  • Maagklachten met of zonder overgeven
  • Stemmingswisseling
  • Problemen met stoelgang
  • Vaker plassen
  • Gewichtstoename

In het eerste trimester kom je nog niet zo veel aan. Hoogstens 1 tot 2 kilo. Aan het einde van het eerste semester is er bij veel zwangere vrouwen al wel sprake van een mini zwangerschapsbuikje. Shoppen maar: die favo spijkerbroek zal toch echt plaats moeten maken voor zwangerschapskleding.

Tijdens de zwangerschap moet je wel het een en ander gaan aanpassen in je dagelijkse routine. Drinken en roken is een no go en pas vooral ook op voor rauwe melk-en vleesproducten. Deze dingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kindje. Misschien wel verstandig om af en toe uit te zoeken wat je nu wel en precies niet mag nemen tijdens de zwangerschap. Better safe than sorry.

Het tweede trimester (week 13-26)

Voor veel zwangere vrouwen is dit een fijne periode van de zwangerschap. Zij voelen zich vaak energieker en de kans op een miskraam is een stuk kleiner geworden. De zwangerschapskwaaltjes worden ook een stukje minder. Het kindje gaat in het tweede trimester van de grootte van een kiwi groeien naar de grootte van een broccoli. Een enorme groeispurt dus. De organen zijn nu ook aangelegd en het vruchtwater neemt toe. De ontwikkeling van het kindje gaat nu erg snel. Hij traint de spieren en oefent met ademen, slikken en zuigen. De botjes van het kindje worden nu ook steeds sterker, waardoor het belangrijk is dat je binnen je voedingspatroon voldoende calcium binnenkrijgt. Het is nu zelfs mogelijk dat het baby’tje je stem kan gaan horen en zelfs herkennen. Hoe verder de baby zich ontwikkelt, hoe meer zintuigen werken. Een goeie tip waar je misschien zelf nog niet was opgekomen, is dat je als moeder het beste kunt gaan zingen. Dit kan namelijk erg helpen bij het troosten van het kindje later. 

Aan het einde van dit trimester heb je al een echte zwangerschapsbuik. Je komt per week wel een halve kilo aan. Je hebt vaak meer last van gevoelige borsten en grotere en donkere tepels. Je lichaam maakt zich eigenlijk al ready voor de borstvoeding. Bij sommige vrouwen kunnen er zelfs al druppeltjes uit de borsten lekken. Het leuke aan dit trimester is dat je je het geslacht van het kindje nu ook kan zien. Dit kan via een pretecho. Je kan dan je kindje voor het eerst heel goed bekijken. Ook de ligging van de baby is nu goed zichtbaar.

Wist je dat je smaak ook erg kan veranderen tijdens de zwangerschap? Voorheen hield je misschien erg van zoete dingen en nu kan je alleen nog maar snacken in hartige dingen. Wat een veranderingen maken we toch mee. Door de invloed van de hormonen kun je nu meer last krijgen van striae, dit zijn kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Ook wel zwangerschapsstrepen genoemd. Deze kun je helaas niet voorkomen. Wel kan je je huid extra goed verzorgen, zodat je de striae kunt minderen. Een kwaaltje als bandenpijn is ook voorkomen normaal in dit trimester. De banden rond je baarmoeder rekken namelijk uit en dit kan een zeurende pijn veroorzaken.  In de laatste weken van het tweede trimester kan je ook wat meer last gaan krijgen van kortademigheid. Dit kwaaltje ontstaat, doordat het middenrif steeds omhoog wordt geduwd. Gelukkig zijn er ademhalingsoefeningen die hierbij kunnen helpen. Het kan zijn dat je verloskundige op een gegeven moment bij een afspraak aangeeft dat je wat meer rust moet gaan nemen. Dit heeft ermee te maken dat je bloeddruk kan stijgen. Dit zorgt voor meer duizeligheid en hoofdpijn. Dit is erg vervelend natuurlijk.

 

De volgende kwaaltjes in dit trimester eventjes op een rijtje:
 

  • Lichaamspijn van bijvoorbeeld de rug, buik, lies of dij
  • Striae op de buik, borsten, dijen of billen
  • Verdonkering van de huid rondom de tepels
  • Een lijn op de huid die loopt van navel tot schaamhaar
  • Zwangerschapsmakers (pigmentontwikkeling) en die loopt meestal over de wangen, voorhoofd, neus, bovenlip of hals
  • Jeuk op de buik, handpalmen en voetzolen
  • Zwelling van de enkels, vingers en gezicht
  • Gevoelloze of tintelende handen (carpaal tunnelsyndroom)

 

Het derde trimester (week 28-41)

De laatste loodjes van de zwangerschap zijn aangebroken. Je baby groeit nu echt als kool. Voordat je het weet ligt het kindje in je armen.  Het kindje is nu ongeveer 35 centimeter en dit kan je vergelijken met een kokosnoot. De zintuigen zijn nu goed ontwikkeld. Ook in je buik kan je goed merken dat het kindje steeds meer actief is. Er wordt druk uitgeoefend op de organen. Het baby’tje krijgt een vast slaapritme en dit kan je merken. Het kindje gaat rond week 32 steeds meer dalen en krijgt vaak een vaste ligpositie. Nu kan de baby nog chillen, maar voordat je het weet komt het echte werk eraan. Na ongeveer 37 weken zijn de meeste kindjes klaar om te gaan. Toch heeft niet iedere baby zin om gelijk te gaan. Sommigen blijven lekker op hun plekje, terwijl anderen misschien niet kunnen wachten en al vroeg eruit komen. Wanneer je baby te lang blijft zitten, wordt de bevalling ingeleid.

 

De  lichaamsveranderingen die je in deze laatste fase tegenkomt zijn:

  • Bekkenstabiliteit
  • Spataderen
  • Kortademigheid
  • Aambeien
  • Zwelling van enkels, vingers en gezicht
  • Brandend maagzuur
  • Moeite met slapen
  • Navel kan uitsteken
  • Baby beweegt zicht lager in uw buik
  • Weeën

Daar komt de baby!

Langzamerhand gaat je lichaam steeds meer voorbereiden op de bevalling. Je krijgt last van harde buiken en voorweeën. De weeën worden steeds regelmatiger. Bloedverlies en vruchtwaterverlies is volkomen normaal. Wanneer de 10 centimeter ontsluiting bereikt is, start de uitdrijvingsfase. Ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Wist je dat het kindje pas wat van de bevalling doorheeft als de weeën krachtiger worden? Dan wordt hij of zij namelijk wakker. Het baby’tje wordt nu eindelijk geboren worden. Een prachtig moment om nooit meer te vergeten!

Bron: 24baby.nl
Beeld: pexels.com
Deel dit artikel
Back to top