Lifestyle

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?

Je wilt een of meerdere ruimtes in je woning of bedrijfspand onder handen nemen. Daar zoek je hulp bij van een professional om je daarin van advies te voorzien. Dan kun je in je zoektocht uitkomen bij een interieurarchitect of een interieurstylist. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen die twee beroepen?

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?

Interieurarchitect

Een interieurarchitect ontwerpt interieur op basis van de functie van de ruimte en de beleving van de gebruiker. Daar komt een stukje omgevingspsychologie bij kijken: welke invloed heeft de omgeving op de gebruiker? Daarom wordt een interieurarchitect vaak ingezet voor publieke of multifunctionele gebouwen, maar ook voor de horeca. De interieurarchitect ontwerpt dan meestal specifieke onderdelen van een ruimte op maat. Denk voorbeeld aan balies, kasten en zitbanken. Het is een beschermd beroep waar een bepaalde opleiding voor afgerond moet worden. Lidmaatschap van de Beroepsvereniging van Nederlandse interieurarchitecten (BNI) kan alleen bij bezit van de titel interieurarchitect, inschrijving in het architectenregister en drie jaar relevante werkervaring. Interieurarchitecten werken vaak samen met aannemers en architecten en worden bij voorkeur vroeg ingezet in een (ver)bouwproces.

Interieurstylist

Een interieurstylist worden ingezet om bestaande ruimten te decoreren, niet om ze ruimtelijk aan te passen. Ze geven advies over stijl, kleur, meubilair en decoratie. Daarvoor gebruiken ze geen zelf ontwerpen producten, maar bestaande producten die samen een harmonieus interieur kunnen vormen. Qua opleiding heeft een interieurstylist vaak een MBO opleiding tot interieurstylist gevolgd of een cursus voor stylist of binnenhuisarchitectuur. De beroepsvereniging voor interieurstylisten is CRISP. Deze hanteert twee kermen: die van erkend interieurstylist en die van erkend vastgoedstylist. Interieurstylisten adviseren over het interieur en de vastgoedstylist helpt bij de verkoop van woningen/bedrijfspanden. Over het algemeen werken interieurstylisten niet met architecten en aannemers, omdat ze pas ingeschakeld worden wanneer het bouwkundige werk is voltooid. Maar ze werken wel samen met meubelmakers, stoffeerders én interieurarchitecten.

Wie je nodig hebt, is dus afhankelijk wat je precies je behoeften zijn. Voor bouwkundig werk of maatwerk, bijvoorbeeld het aanpassen van een keuken of het verplaatsen van wanden, heb je een interieurarchitect nodig. Deze helpt je dan met een uitvoerbaar plan voor de benodigde aanpassingen en kan bovendien de uitvoerende partijen aansturen. Wil je enkel advies over stijl en heb je hulp bij het selecteren van kleuren, meubilair en decoratie, dan kun je het beste terecht bij een interieurstylist. Deze helpt je om met de juiste producten de sfeer van de ruimte te transformeren. Is het een architect die je zoekt? Klik op de link om bij een architect een offerte aan te vragen.

Deel dit artikel
Back to top