Interior

IKEA neemt afscheid van haar iconische catalogus

IKEA neemt afscheid van haar iconische catalogus

Na 70 jaar neemt IKEA afscheid van haar iconische catalogus. Dat wil zeggen, dat we niet meer fysiek kunnen bladeren in het boek om inspiratie op te doen. Dit vinden wij, en natuurlijk IKEA, ontzettend jammer! Voor hen was dit namelijk hét visitekaartje om jou te kunnen bereiken en te inspireren op het gebied van wonen. De reden dat de catalogus weggaat, is omdat het steeds minder werd gebruikt.

We bevinden ons op dit moment in een maatschappij, waarbij er langzaamaan steeds meer online wordt gecommuniceerd. Voor IKEA betekent dit, dat mensen op een hele andere manier gaan winkelen. Toen zij 70 jaar geleden begonnen met hun catalogus, was de situatie compleet anders. Daarom grijpt IKEA de digitale kansen met beiden handen aan en creëren zij een splinternieuwe online variant! Oftewel het Zweedse woonwarenhuis heeft de knoop doorgehakt om hun bekendste communicatiemiddel definitief een upgrade te geven!

In de afgelopen jaren heeft IKEA aan de hand van verschillende formats en manieren gekeken hoe zij het beste hun catalogus konden verspreiden. Zo heeft IKEA in Nederland geëxperimenteerd met een kleinere oplage. Hier hebben zij ontzettend veel mooie kansen en inzichten uit kunnen halen, die zij mee gaan nemen in de toekomst.

Digitaliseren

De beslissing om definitief afscheid te nemen van de catalogus was moeilijk, maar deze keuze gaat wel gepaard met een digitale transformatie. Zo kan IKEA sneller inspelen op veranderingen binnen de samenleving en wordt er gefocust op het klantgedrag en mediagebruik. Zo steeg vorig jaar hun online verkoop met 45 procent over de gehele wereld en werd IKEA.com meer dan vier miljard keer bezocht.

Ga jij de fysieke catalogus ook zo missen? Wees dan niet getreurd, want in het najaar van 2021 komt IKEA nog één keer terug! Als eerbetoon brengen ze namelijk een boek vol met wooninspiratie en kennis uit. Zo kan jij de komende jaren weer zoetjes bladeren en genieten van de beste woontips!

Wil je de digitale IKEA catalogus van dit jaar even bewonderen? Klik dan hier.

Beeld: IKEA
Deel dit artikel
Back to top