Lifestyle

De collectiviteitskorting op de basisverzekering valt weg (en dit betekent dat voor je zorgverzekering)

De collectiviteitskorting op de basisverzekering valt weg (en dit betekent dat voor je zorgverzekering)

Een zorgverzekering afsluiten: de kans is groot dat het niet één van jouw favoriete bezigheden is, maar het is wél enorm belangrijk. Heb jij bijvoorbeeld weleens zorgverzekeringen met elkaar vergeleken? De wegvallende collectiviteitskorting op de basisverzekering zorgt ervoor dat jij je zorgverzekering voor 2023 alvast onder de loep mag nemen. Hoe? Leggen we je uit.

Wegvallende collectiviteitskorting op basisverzekering vanaf 2023

Je denkt er misschien nu nog niet aan, maar je zorgverzekering voor 2023 afsluiten komt er al weer aan. Voor je het weet heb je écht zorg nodig, dus je kan het maar beter goed geregeld hebben. Er bestaat nu nog een collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering, maar die wordt per 2023 afgeschaft. Wel is een heleboel nog mogelijk op je aanvullende zorgverzekering voor 2023 en natuurlijk is een collectieve zorgverzekering nog mogelijk. Hoe dat precies werkt, vertellen we je in dit artikel. Een voorbeeld van een collectieve zorgverzekering is handig om je geheugen op te frissen. Gaan wij verder!

Collectiviteitskorting zorgde voor ongelijke verdeling

First things first: wat was die collectiviteitskorting op de basisverzekering eigenlijk? Het heeft ermee te maken dat zorgverzekeraars voor specifieke groepen afspraken kunnen maken die kostenbesparing  kan opleveren. Hierdoor kon je als je je zorgverzekering afsloot een korting krijgen. Helaas werkte dit niet in de praktijk, want het bleek dat de collectieve korting voor de één werd betaald uit de portemonnee van een ánder. Dat houdt in dat je als gezond jong persoon een flinke korting kon krijgen, terwijl je als chronisch zieke de volle pond voor je ziektekosten mocht neerleggen. En dat is niet helemaal eerlijk. 

Per 1 januari 2023 wordt die collectiviteitskorting dan ook afgeschaft en krijgen verzekerden dus geen collectiviteitskorting meer op hun basis zorgverzekering. De korting van 5 procent die nu nog geldt, gaat dan verdwijnen. Een collectieve korting op de aanvullende polis voor je zorgverzekering in 2023 afsluiten is natuurlijk wel mogelijk en dát biedt kansen om je zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier te vergelijken op prijs en inhoud. Maar hoe kom je nu aan de goedkoopste én beste optie voor jouw zorgverzekering in 2023? Want hoe zat het ook alweer met aanvullende pakketten, verschillende soorten polissen en het eigen risico? We helpen je op weg met de beste zorgverzekering kiezen voor 2023!

Zorgverzekering 2023: zo sluit je ze zorgverzekering af die bij je past

Echt voorspellen wat je aan zorg nodig hebt komend jaar, is lastig. Je weet natuurlijk niet of je ergens in juni valt en je pols breekt. Maar, er zijn wel dingen die je wél kunt weten. Heb je plannen om in 2023 aan kinderen te beginnen? Denk je erover met een therapeut te starten komend jaar? Allemaal  zaken waarmee je rekening moet houden om bij het kiezen van je zorgverzekering in 2023. 

Verhoog je eigen risico

Heb je weinig op je zorgplanning voor komend jaar staan? Dan kun je jouw eigen risico verhogen.  Met elk beetje krijg je korting op je maandelijkse premie. Je eigen risico verhogen kan tot maximaal 885 euro, waarmee bij sommige verzekeraars de korting oploopt tot meer dan 300 euro. Heb je eigenlijk nooit zorg nodig en heb je 885 euro achter de hand? Dan is dat zeker een overweging waard! Houd er wel rekening mee dat wanneer je onverwachte zorgkosten maakt, je dit eigen risico dan toch moet betalen.

Bekijk je tandartsverzekering opnieuw

Als je maar twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, is het goedkoper om je hier niet aanvullend voor te verzekeren. We hebben altijd snel de neiging om ons te verzekeren voor de tandarts, maar de controle kost je maar 20 euro. Vaak is de premie voor een aanvullende tandartsverzekering veel hoger. 

Betaal de premie in een keer voor een jaar

Heb je een goed bedrag op je spaarrekening staan, dan kun je ervoor kiezen om je premie in een keer te betalen in plaats van elke maand, dat bespaart je altijd een paar procent aan kosten.

Vergelijk je zorgverzekering

Misschien is dit een logische zet, maar zet voor je de zorgverzekering van 2023 vastzet je zorgwensen even op een rijtje. Kies ook de juiste soort verzekering die bij je past. Zo is een collectieve verzekering een verzekering voor een groep mensen. Denk hierbij aan mensen met dezelfde werkgever, sportclub, ledenorganisatie of zzp'ers. Een collectieve verzekering heeft veel voordelen. Niet alleen krijg je hierbij korting, maar soms ook extra vergoedingen. Zo krijg je met een collectieve verzekering bij je werkgever vaak toegang tot trainingen of cursussen. 

Switch op tijd als je dat nodig vindt

Mocht je van zorgverzekeraar willen switchen in 2023, dan heb je tot 1 januari om je oude verzekering op te zeggen en tot 1 februari om een nieuwe te kiezen. Denk eraan dat je dit op tijd doet, want dat kan je enorm veel geld schelen op jaarbasis. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top