Health

Rust en ontspanning in een wereld van snelheid en drukte

Rust en ontspanning in een wereld van snelheid en drukte

Het centrale thema van de 21e eeuw lijkt wel een gezonde levensstijl. Nooit eerder besteedden we zoveel aandacht aan meditaties, supplementen, gezonde voeding en veel sporten. Het is echter niet zo vreemd dat hier meer bewustzijn over ontstaat, want werkende mensen draaien overuren, raken overspannen en komen in burn-outs terecht.

Ondanks de vele aandacht voor rust en ontspanning tegenover de stress en drukte, kun je je afvragen of het goed is om deze contrasten continue op te zoeken. Is het niet mogelijk om gedurende de dag gezond te eten om aan het einde van de dag op een rustig tempo te kunnen sporten? In deze blog geven we je een aantal tips!

Tip 1: extreem diëten is onnodig

Diëten wordt vaak gezien als dé manier om snel veel gewicht te verliezen. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, vliegen de kilo’s er net zo makkelijk weer aan zodra je op je streefgewicht gekomen bent en het dieet niet meer nodig lijkt te hebben. Dit komt vaak doordat mensen vervallen in hun oude patronen en ongezonder gaan eten. Beter dan bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten meer eten, is om te kiezen voor gezondere producten. Naast het eten van minder (in plaats van geen) pasta, kun je dit combineren met het eten van meer groenten. Op die manier zul je misschien iets minder snel resultaat zien, maar val je wel geleidelijk af en zul je op lange termijn ook op een lager gewicht komen.

Tip 2: voel je fris en fruitig

Na een periode van hard werken heb je misschien de neiging om jezelf te belonen met iets lekkers. Op zichzelf is hier natuurlijk niks mis mee, want een taartje of een koekje op zijn tijd hoeft helemaal geen probleem te zijn. Dit kan echter wel gevolgen hebben, als je jezelf op deze manier te vaak beloont. Wanneer je jezelf structureel wil hebben, kun je daarom beter kijken naar de dingen waar je op lange termijn ook profijt van hebt. Je kan bijvoorbeeld kijken naar producten die een bijdrage leveren aan je uiterlijke verzorging, zoals bijvoorbeeld een nagellakje in je favoriete kleur, lenzen van hogere kwaliteit of een haarproduct dat je al langere tijd wil aanschaffen. Maak echter onderscheid tussen beloningen en noodzakelijkheden: maandlenzen kopen is een noodzakelijkheid, maar een dure haargel kan een beloning zijn.

Tip 3: iedereen sport op zijn of haar eigen manier

Sporten is belangrijk om je fit te voelen, maar ook om een gevoel van blijdschap te ervaren. Door te sporten maak je namelijk het stofje dopamine aan, wat ervoor zorgt dat je tevreden en blij bent aan het einde van een sessie. Desalniettemin is het doorgaans geen goed idee om in één keer zeer intensief te gaan sporten, omdat je hierdoor een grotere kans op blessures en overbelasting hebt. Vergelijk jezelf dan ook niet met bodybuilders en topsporters, die na jaren training een hoog niveau bereikt hebben. Sporten doe je op je eigen tempo en dat pas je aan op jouw lichaam. Wat bijvoorbeeld voor de één licht voelt tijdens krachttraining, kan de ander als zwaar ervaren. Houd hier dus rekening mee bij het sporten en het stellen van haalbare doelen!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top