Lifestyle

5 redenen om elke dag om 5 uur uit bed te springen

5 redenen om elke dag om 5 uur uit bed te springen

Nachtbrakers en uitslapers slaan dit artikel waarschijnlijk over, want dit klinkt als de horror. Vroeg opstaan is niet makkelijk en zeg nu zelf, waarom zou je ook? En toch is het harstikke gezond voor je. In dit artikel geven wij je 5 redenen waarom het goed voor je is om elke dag om 5 uur uit bed te springen!

1. Minder stress

Vroeg opstaan, betekend minder stress, rustig douchen, het nieuwe kijken of opruimen. Als je om 07:30 nog in bed ligt, terwijl je om 08:00 de bus moet halen dan begin jij je dag al met haasten. Vroege vogels beginnen de dag ontspannen en hebben de tijd om zich voor te bereiden. Sommige vroege vogels beginnen de dag zelfs al met sporten.

2. Productiever

Vroege vogels benutten de tijd in de ochtend om alvast taken gedaan te krijgen. Je kunt eerder naar het werk vertrekken en op deze manier voorkomen dat je in de file komt. Het is rustig op de weg, je kunt lekker doorrijden en op je werk kun je ongestoord de dag beginnen omdat er nog geen collega’s zijn.

3. Rustig ontbijten

Door elke dag om 5 uur je warme nestje uit te springen heb je dus ook genoeg tijd om rustig te ontbijten. Gezond en met een volle maag kan je productiever aan de slag dan met een lege.

4. Je functioneert beter

Wetenschap zegt dat je hersenen beter functioneren tijdens de vroege uurtjes. Een onderzoek van een Texaanse universiteit heeft aangetoond dat studenten die vroeg uit de veren zijn, beter functioneren de dag dan zij die later uit bed kwamen.

5. Je leeft gezonder

Wie vroeg opstaat, kan zijn dag heel, heel nuttig besteden. Ten eerste vermindert het dus de stress, je kunt rustig je taken afvinken, douchen en ontbijten. Er zijn geen files, en ongestoord je eerst werkzaamheden op het werk doen zonder geklets van je collega’s. Is dan wel gezellig maar houd je vaak van je werk af. Dit alles leidt tot minder stress en je ontwikkelt een gezondere, levensstijl; zoals minder haaruitval, maagproblemen of een slecht bloedcirculatie.

Hoe ga je het aanpakken?

Ben je om? En wil jij elke dag zo fris als een hoentje om 5 uur je bed uit springen? Oké, half 6 is ook goed. Dan volgen hier nog een … tips hoe je dat het beste kunt aanpakken.

1. Begin rustig met het veranderen van je routine. Start de eerste week met 15 minuten eerder naar bed te gaan en zet je wekker 15 minuten eerder. De week erna maak je er 20 minuten van enzovoort. Net zolang tot je op de gewenste tijd zit.

2. Moeite met wakker worden? Ga meteen uit bed voor een ommetje, of open je raam en snuif de frisse lucht op.

3. Temperatuur in je slaapkamer. De ideale temperatuur voor in je slaapkamer ligt tussen de 17 en 20,5 graad. En hoe donkerder je kamer, hoe makkelijker je inslaapt.

4. Vermijd alcohol en eten vlak voordat je naar bed gaat. Beiden zorgen ervoor dat je minder en makkelijk in- en doorslaapt.

5. Genoeg beweging. Zorg dat je overdag genoeg beweegt. Dit zorgt ervoor dat je in de nacht dieper en beter slaapt.

6. Zorg voor een goed bed of boxspring met comfortabele matrassen.

En weet je wat ook zo fijn is al je om 5 uur uit je bed springt? De wereld ligt aan je voeten….

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top