Health

Saboteren deze beautyproducten jouw nachtrust?

Saboteren deze beautyproducten jouw nachtrust?

Een goede nachtrust is het ALLERbelangrijkste. Het zijn die zeven of acht uurtjes slaap waarin je de hectiek van de dag verwerkt en oplaadt voor weer een nieuwe. Ook jouw lichaam krijgt de tijd zich te herstellen -vooral jouw gezicht heeft baat bij veel slapen- maar wist je dat producten en met name de geur ervan invloed hebben op jouw rust? 


Het is algemeen bekend én wetenschappelijk bewezen dat geuren als lavendel en kamille een rustgevende werking hebben. Andere daarentegen zorgen voor energie en hebben een stimulerende werking. Mocht jij een crème, serum of olie hebben met de volgende geuren, dan kan het zijn dat zij ervoor zorgen dat jij jezelf wakker houdt of niet goed slaapt. En denk niet alleen aan smeerbare producten, dit betreft ook andere producten als een pillow mist of geurkaars. Lees hieronder welke geuren jij beter kunt vermijden en welke je moet omarmen!


Vermijd: pepermunt
Omarm: lavendel

Bewaar de verfrissende geur van munt voor een dipje op kantoor of een zware ochtend, want studies tonen aan dat pepermunt jouw mentale functie, het geheugen en de productiviteit bevorderen. Kies in plaats daarvan voor lavendel. Deze kalmerende bloemige geur zorgt ervoor dat je sneller en dieper slaapt.

vermijd: Kaneel
Omarm: vanille

Je associeert de geur van kaneel waarschijnlijk met warmte en gezelligheid (en dus ook met slapen?), maar ook kaneel weerhoudt je van slapen. Het kruid zorgt namelijk voor een energy boost. Volgens een studie van de Stevens Institute of Technology, City University of New York zorgt de geur van kaneel ervoor dat je sneller aankopen doet. Blijf dus vooral weg van jouw favoriete webshops, tijdens het late night surfen op de laptop. Snif liever aan de geur vanille. Vanillie vermindert stress en wordt gebruikt om patienten te kalmeren die een CAT-scan ondergaan.

vermijd: Lemon
omarm: Jasmijn

De geur van citroen vermindert wellicht stress, het activeert tegelijkertijd jouw hersenen en geest, en dat is niet zo handig als je wilt gaan slapen. Al die gedachtes beroven jou van je rust. Jasmijn daarentegen zorgt ervoor dat je diep slaapt, sommige wetenschappers noemen het een natuurlijke valium.

VERmijd: Eucalyptus
Omarm: Sandelhout

Eucalyptus is misschien heerlijk om in te ademen, denk aan het Turkse stoombad, de geur van de plant zorgt ervoor dat ons concentratievermogen toeneemt en de hersenen worden gestimuleerd. Sandelhout daarenteen heeft een kalmerend een relaxerende werking.

 
Saboteren deze beauty producten jouw nachtrust?

Wist jij dit over jouw favoriete geur(en)?

Beeld: Instagram @irinashayk, @realbarbarapalvin
Deel dit artikel
Back to top