Fashion

Vegen op je gewassen kleding: zo los je dat op

Vegen op je gewassen kleding: zo los je dat op

Je kent het wel. Tijdens het plannen van je outfit voor de volgende dag mist er een cruciaal kledingstuk zodat je morgen in je perfecte gestylede outfit kan rondhuppelen. Je gooit het snel in de was. Wanneer je het uit de machine haalt, zie je dat er allemaal witte vegen op zitten. Help?! Betekent dit het einde van je favoriete item? Gelukkig niet...

Vegen op je kleding: mogelijke oorzaken

Strepen op je gewassen kleding kunnen ontstaan op verschillende manieren. Een van de meest voorkomende redenen is dat je de wasmachine te vol hebt geladen. De was moet tijdens het draaien genoeg ruimte overhouden, anders wordt de was niet schoon en kunnen er vegen ontstaan.

Wanneer heb je de binnenkant van je wasmachine voor het laatst schoongemaakt? Als het erg lang geleden is, kunnen de vegen op je kleding komen door een vieze trommel. Restjes wasmiddel kunnen zich ophopen, zo ontstaat vetluis. Dat zorgt voor een naar luchtje en vervelende vlekken.  

Dan komen we gelijk op reden nummer 3: teveel wasmiddel gebruiken. Vooral bij overmatig gebruik van vloeibaar wasmiddel kunnen er vlekken op je kleren komen.

Dus om strepen op je kleding te voorkomen: 

  • wasmachine minder vol laden;
  • regelmatig wasmachine schoonmaken;
  • minder (vloeibaar) wasmiddel gebruiken.

Wat te doen

Is het kwaad al geschied? Haal alle was uit de wasmachine en laat eerst het reinigingsprogramma draaien. Heeft je machine dat niet? Een kookwas van 90 graden Celsius met twee vaatwastabletten doet ook wonderen. Laadt de wasmachine dan opnieuw met de kledingstukken met strepen. Let op: overlaad de machine niet. Gebruik deze wasbeurt geen wasmiddel. Soms is de schade permanent, maar in de meeste gevallen verdwijnen de vlekken op deze wijze weer. *fingers crossed*

Beeld: GettyImages
Deel dit artikel
Back to top