Beauty

How to: je lichaam borstelen voor een gezonder immuunsysteem

How to: je lichaam borstelen voor een gezonder immuunsysteem

Naast het borstelen van mijn haar zal ik – naar aanleiding van onderzoek voor dit artikel – voortaan ook mijn lichaam borstelen. Dry brushing, ofwel het borstelen van je droge huid, heeft veel voordelen. Ben je benieuwd of het de moeite waard is om het ook aan jouw huidverzorgingsroutine toe te voegen? Lees dan snel verder.

Dry brushing is een simpele en efficiënte manier om je huid snel een boost te geven. Het droog borstelen van je gezicht en lichaam is een natuurlijke manier om te depuffen en je bloedsoploop te stimuleren. Eveneens zal het dode huidcellen verwijderen en – wanneer je in de richting van je lymfeknopen veegt – gifstoffen afvoeren. Dit laatste is de voornaamste reden dat zoveel mensen aan het dry brushen zijn geslagen. Het lymfestelsel zorgt er namelijk voor dat ons bloed wordt gezuiverd, waardoor het ons beschermt tegen infecties en andere nare indringers. Essentieel voor ons immuunsysteem dus.

 

Tips om in gedachte te houden

Het is belangrijk dat je huid en voornamelijk je gezicht schoon is wanneer je gaat borstelen. Zorg dat het echt een ‘droge’ huid is zonder producten. Daarnaast hoef je echt niet elke dag jezelf te borstelen. Zo’n 2 x per week zou al genoeg moeten zijn om te genieten van de voordelen. Ten slotte mag je natuurlijk nooit borstelen op een wond of geïrriteerde huid.

 

How to dry brush voor gezicht en hals

Voordat je in de douche of bad stapt, pak jij je borstel er bij. Je kunt je richten op je gehele lichaam maar je kunt ook afwisselen. Zo kun je bijvoorbeeld de ene dag focussen op gezicht en nek en de andere dag op je lichaam. Wanneer jij je focust op gezicht en nek dan is het belangrijk om met je nek te beginnen. Daar lopen namelijk alle lymfeklieren die ook verantwoordelijk zijn voor je gezicht. Je opent deze als het ware door bij je hals te beginnen. Klinkt het bekend? Het lijkt inderdaad veel op een Gua Sha. Verschil is alleen dat je met een borstel dus ook je dode huidcellen verwijdert waardoor je plaats maakt voor nieuwe cellen. Let wel op dat de huid van je gezicht een stuk dunner is dan die van je lichaam, dus maak de bewegingen rustig en zacht. Kijk hieronder voor de ultieme guide to facial dry brushing van Poosh – het lifestyle merk van It Girl Kourtney Kardashian.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Poosh (@poosh)

How to dry brush voor het lichaam

Ook voor je lichaam is het belangrijk om richting de lymfeknopen te vegen. Natuurlijk kun je beginnen met ronde bewegingen om je huid te scrubben, maar probeer te eindigen met de bewegingen waarmee je jouw lymfen aan het werk zet. Hieronder staat ons lymfestelsel uitgebeeld met de verschillende richtingen waardoor jouw lymfeknopen worden gestimuleerd. 

Heb je nou echt last van vochtophopingen? Ga dan langs bij je fysiotherapeut of een gespecialiseerd iemand en vraag om een lymfedrainage.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top