Lifestyle

20 tips die therapeuten je geven om je happy te voelen

20 tips die therapeuten je geven om je happy te voelen

Iedereen heeft het wel eens: je zit niet zo lekker in je vel. Dit kan een dag duren, of een paar dagen, maar helaas zijn er ook genoeg mensen die hier voor een langere tijd mee zitten. Daarnaast heeft iedereen weleens last van frustraties, angsten of onzekerheid.

Vooral in deze uitzichtloze tijden, waarin we weinig nieuwe dingen meemaken of mensen ontmoeten, kan het snel voorkomen dat jij je eenzaam voelt en niet lekker in je vel zit. Met een aantal simpele trucjes kun jij ervoor zorgen dat je je sneller beter voelt. Lees je mee?

Nogmaals, het is helemaal niet erg om een keer een 'off day' te hebben. Het is tevens wel belangrijk dat je voor jezelf probeert om hier niet te lang in te blijven hangen. Hierdoor maak je het namelijk een stuk erger voor jezelf. Daarom geven wij je een aantal tips waardoor jij je meteen een stuk beter zult voelen. Thank us later. 

1. Stel grenzen 

Het is heel belangrijk om gezonde grenzen voor jezelf te stellen. Stel bijvoorbeeld grenzen aan hoeveel 'toegang' bepaalde mensen in jouw leven krijgen. Merk je dat bepaalde mensen in jouw leven jou alleen maar negativiteit geven? Probeer dan wat afstand te nemen. Dit is misschien moeilijk aan het begin, maar je zult merken dat het uiteindelijk beter is voor jezelf. 

2. Zoek een nieuwe interesse

Zoek iets waar jij oprecht geïnteresseerd in bent, en word hier een expert in. Dit kan iets kleins en simpels zijn, zoals bijvoorbeeld je huis opnieuw decoreren, of tekenen. Je zult merken dat je hier weer nieuwe energie uit kunt halen. En je krijgt hier tevens meer zelfvertrouwen van. 

3. 'Nee' leren zeggen 

Voel je niet verplicht om dingen te doen die je helemaal niet zou willen doen. Het is heel belangrijk dat je jezelf leert om 'nee' te kunnen zeggen tegen mensen. Jezelf opzadelen met afspraken of verplichtingen waar jij ongelukkig van wordt, draagt uiteraard niet bij aan dat jij je beter zult voelen. 

4. Oefenen om sneller beslissingen te nemen

Ben jij een twijfelaar? En duurt het soms heel lang voordat jij keuzes maakt? Dit is super vermoeiend voor jezelf. Leer jezelf daarom aan om sneller te beslissen. Train jezelf bijvoorbeeld om binnen 10 seconden keuzes te maken. 

5. Neem verantwoordelijkheid over je eigen geluk

Alleen jij kunt jezelf beheersen, andere mensen kunnen dit niet. Laat de behoefte en hoop dat anderen jou gelukkig kunnen maken zoveel mogelijk los en neem dit in eigen hand. 

6. Waardeer dingen in je leven 

Probeer elke dag voor jezelf een drie dingen te waarderen in je leven. Waardeer bijvoorbeeld dat je werk hebt, de geliefden om je heen en dat je gezond bent. Hier haal je positiviteit en kracht uit. 

7. Neem een huisdier

Oké, deze is misschien iets minder makkelijk toe te passen, dat snappen wij heel goed. Maar als het even kan, is het nemen van een huisdier heel goed voor je mentale gezondheid. Je zult minder snel depressieve gevoelens ervaren, en het is bewezen dat mensen met huisdieren vaak beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven dan mensen zonder.

8. Ga op pad

Helaas kunnen we in deze tijd niet veel verder dan ons eigen land, maar ga er een keer op uit. Een lange wandeling kan al veel goeds doen. Op deze manier stel jij je bloot aan nieuwe geluiden, geuren, smaken en ervaringen. Je zult merken dat je hier nieuwe energie van krijgt. 

9. Niks doen zonder schuldgevoel 

Het is soms nou eenmaal heerlijk om een hele dag 'niks' te doen. Ga lekker op de bank zitten met een goede serie, of lees een goed boek. Blijf desnoods de hele dag in je bed liggen, zolang je hier maar van kunt genieten zonder een schuldgevoel te hebben. 

10. Pushmeldingen uit

Vooral bij nieuws apps, komen er vaak veel meldingen binnen van minder leuke gebeurtenissen. Probeer jezelf hier zoveel mogelijk voor te behoeden. Check bijvoorbeeld één keer per dag jouw nieuws apps, dit is voldoende om te weten wat er allemaal in de wereld gebeurt. 

11. Een goed ritme 

Het is super belangrijk om een goed ritme te hebben. Een goed ritme zorgt voor regelmaat in je dagen en weken. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen en ook weer opstaan. Dit zorgt ervoor dat je goed uitgerust bent. 

12. Een dag zonder schermen 

Neem een dag de tijd om tot jezelf te komen of om echt bij je familie of geliefden te zijn. Alle schermen geven afleiding. Dus ook geen televisie of laptop. Neem een keer de tijd om echt samen te zijn en geniet hiervan. 

13. Doe je gordijnen open 

Probeer zodra je wakker bent meteen je gordijnen open te doen. Het daglicht op jouw gezicht zorgt er namelijk meteen voor dat jouw stemming beter zal zijn. Daarnaast begin je gemakkelijker aan je dag als je wordt blootgesteld aan het zonlicht op de vroege morgen. 

14. Vitamine D

Vitamine D is een belangrijk onderdeel van je stemmingsstabilisatie. Vooral in de winter, kun je niet genoeg Vitamine D binnenkrijgen. Je kan dit veranderen door middel van vitaminepillen of verandering in je voeding. 

15. Begin je dag met dankbaarheid 

Probeer elke dag wakker te worden met een dankbaar gevoel. Denk bijvoorbeeld aan iets waar je dankbaar voor bent. Er zijn elke dag namelijk wel positieve dingen waar je dankbaar voor kan zijn. Op deze manier begin jij je dag positief en niet met frustratie of irritatie. 

16. Smile 

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar glimlachen zorgt er meteen voor dat jij je wat beter voelt. Glimlachen staat iedereen goed en wanneer je lacht, komt er endorfine in je lichaam vrij wat er meteen voor zorgt dat jij vrolijk bent. En zeg nou zelf, kleine moeite toch? 

17. Draag felle kleuren 

Kleur fleurt je humeur op en kan zelfs de stemming van iemand anders in jou buurt verbeteren. Het verbetert creativiteit en stimuleert positiviteit. Als je snel verdrietig bent, probeer jezelf dan te omringen met levendige kleuren zoals felgeel. Als jij je angstig voelt, kies dan voor iets rustigs, zoals gedempt groen of lavendel.

18. Voeding 

Door veel vitaminen te eten, zul jij je lichamelijk beter voelen. Probeer ook af te zien van snelle koolhydraten, zoals snoep en chips. Hier krijg je namelijk eerst energie van, maar na een tijdje beland je in een dipje. 

19. Drink groene thee 

Groene thee heeft een kalmerend effect. Groene thee bevat het aminozuur L-theanine, dat de aanmaak van dopamine en serotonine stimuleert. Dus je wordt er niet alleen rustig van, maar tegelijkertijd ook gelukkiger. 

20. Meld je aan voor een workshop

Het is heel belangrijk dat jij jezelf blijft uitdagen om nieuwe dingen te leren. Anders raak je in een sleur terrecht en daar wordt niemand gelukkig van. Blijf groeien en bereik nieuwe dingen. 

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top