Lifestyle

6 tips om écht een stuk fijner wakker te worden

6 tips om écht een stuk fijner wakker te worden

Wakker worden, niet moe zijn, energie voor tien hebben en ook nog eens de deur uitgaan met een goed humeur. Klinkt dat niet als de ideale situatie? Het kan, écht! Misschien heb je het niet door, maar er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je keer op keer moe wakker wordt. Maar waar ligt dat dan precies aan?

Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die ervoor zullen zorgen dat jij fijner wakker wordt! 

1. Genoeg uren slapen

De beste manier om 's ochtends fijner wakker te worden, is genoeg uren slapen. Wist je dat je zeven tot negen uur slaap per nacht nodig hebt? Pak deze uren dan - mits het kan - ook echt! Met een pasgeboren baby wordt zeven uur achter elkaar slapen een beetje lastig, maar zolang je jezelf een goed ritme aanleert dan zal jouw lichaam hier vanzelf aan gaan wennen. Ook kan je beter geen alcohol of cafeïne nuttigen en een uur voordat je naar bed gaat niet meer op jouw telefoon of andere schermen kijken. 

2. Ritme krijgen

We hadden het er net al even over, maar een goed ritme hebben is echt de basis. Ons lichaam is ontworpen om wakker te worden met licht en te slapen in het donker. Niet zo gek natuurlijk, aangezien we dit al ons hele leven doen. Veel mensen merken dat, wanneer de wintermaanden aanbreken, zij moeite hebben met opstaan. Dat komt dus omdat je in het donker wakker wordt. Wel zijn er - gelukkig - een aantal opties waarmee je natuurlijk licht kan nabootsen. Je hebt tegenwoordig veel wekkers die net voordat ze afgaan als het ware zonlicht produceren. Hierdoor word je al wakker voordat je wekker gaat. Ideaal! 


Philips HF3506/05 - Wake-up light - Grijs bij Bol.com

3. Ochtend work-out

Misschien niet het eerste waar je 's ochtends aan denkt. Iedereen moet ontbijten, dan worden de kinderen naar school gebracht en daarnaast moet je jezelf ook nog op tijd zien klaar te maken. Denk jij wat ik denk? Ritme! Een ochtendtraining plannen in jouw routine kan namelijk helpen om je energieker te voelen. Lichaamsbeweging verbetert niet alleen de bloedsomloop, het produceert ook nog eens stemmingsverhogende hormonen. Al is het maar een work-out van tien minuten, het zorgt echt voor een energieke start van de dag! 

4. Goed ontbijten

Na een nacht slapen heeft ons lichaam nieuwe brandstof nodig. Bij voorkeur een mix van eiwitten, koolhydraten en vet. Toch schiet een goed ontbijtje er wel eens bij in. Niet goed eten nadat je hebt geslapen kan zelfs resulteren in ochtendtraagheid. Juist, alles komt minder snel binnen en je bent een stuk minder productief. Start de dag voortaan dan ook met bijvoorbeeld een mix van havermout, noten en bessen. Meer van een luchtig ontbijt? Dan kun je ook gaan voor een magere Griekse yoghurt met fruit.

5. Doe dingen waar jij gelukkig van wordt

Is het jou ook al eens opgevallen dat je energie krijgt als je iets doet wat je leuk vindt? Of dit nu het drinken van een heerlijke latte macchiato is, of juist wandelen met de hond in het bos - zorg ervoor dat je leuke dingen blijft doen. Ook als je eigenlijk helemaal geen tijd denkt te hebben. Maak er tijd voor in de ochtend! Je zal merken dat je er een echte energieboost van krijgt. 

6. Snoozen is verleden tijd

Toch nog even die vijf minuutjes langer blijven liggen? Don't do this! Doordat je maar op die snooze-knop blijft drukken, zal het moelijker zijn om wakker te worden. Je zou denken, een uur lang snoozen is een uur langer slapen. Toch is dit niet helemaal waar. Doordat je elke tien minuten blijft snoozen, ben je half wakker en half aan het slapen. Ook wel onderbroken slaap genoemd. Sta voortaan dus gelijk op wanneer de wekker gaat zodat je een stuk fijner wakker wordt! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top