Wedding

Zó zorg je voor een lang en gelukkig samenzijn met jouw geliefde

Zó zorg je voor een lang en gelukkig samenzijn met jouw geliefde

Het huwelijk is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, dat wist je waarschijnlijk al. Een meningsverschilletje hier en een irritatiepunt daar, het is echt méér dan normaal. Het kan bijna niet zo zijn dat je straks 30 jaar getrouwd bent zonder ook maar een keer ruzie te hebben gehad. Maar hoe zorg je ervoor dat jullie relatie goed blijft? 

1. Plezier hebben (ook samen)

In het begin van een relatie zit je in een bubbel. De bubbel waarin je alles samen wilt doen. En dan ook echt alles. Toch zal je merken dat - naarmate de jaren vorderen - je steeds meer plezier hebt met bijvoorbeeld vriendinnen, in plaats van met je partner. Dit is natuurlijk ook goed, maar blijf tijd voor elkaar maken en heb echt plezier. Lach om elkaar grappig, ga samen schaatsen of neem tijd voor elkaars hobby. Door dit soort dingen blijft je relatie niet alleen een groot feest, maar leer je elkaar nóg beter kennen. Zelfs als je dacht alles te weten van jouw partner. 

2. Het vuurtje aanwakkeren

Ga op een date, steek 's avonds voordat je partner thuiskomt de kaarsjes aan of geef een extra knuffel. Dit zijn dingen waardoor je elkaar nog meer gaat waarderen. Is dat niet exact wat je wilt bereiken? Precies! Zorg ervoor dat je relatie spannend en leuk blijft door zo nu en dan gewoon even extra je best te doen. Daar is een relatie nog nooit slechter van geworden, toch?

 

3. Geven en nemen

Een relatie - in welke vorm dan ook - bestaat uit geven en nemen. Het is niet voor niets dat je moet 'werken' aan een relatie. Op sommige momenten moet je dan ook net iets meer kunnen geven dan nemen. Maar onthoud: ook andersom natuurlijk! Tip: verras je partner af en toe. Al is het met een etentje bij jullie favoriete restaurant. Het zijn de kleine dingen die je gaat waarderen. 

4. Zet de ander op één

Een relatie werkt niet als je telkens alleen maar aan jezelf denkt. Zodra jij jouw partner op één hebt staan - en dat andersom ook zo is - heb je veel meer voor elkaar over. Dit betekent niet dat je al jouw tijd aan diegene moet besteden, maar wel dat je er op elk moment kan zijn wanneer dat nodig is. Niets is namelijk fijner dan het gevoel krijgen dat jij voor je partner op nummer één staat. 

5. Wees trots dat hij/zij jouw geliefde is

Een beetje opscheppen over je partner mag. Doe dit dan ook! Het onderwerp 'relaties' komt áltijd wel ter sprake tijdens die gezellige borrelavond met vriendinnen. Hoe mooi is het als ook zij zien dat je echt gelukkig bent. Door positief over jouw partner te praten, zal je merken dat je automatisch weer een beetje verliefd wordt. 

6. Praat over 'echte' dingen

Ondanks dat je elkaar al jaren kent, is het belangrijk om over 'echte' dingen te blijven praten. Met 'echte' dingen bedoelen we dan ook dat stukje diepgang. Het is natuurlijk goed om te weten hoe iemands dag was, maar weet je eigenlijk wel hoe het écht met jouw partner gaat? Door de diepgang op te zoeken weet je precies hoe de vork in de steel zit en kan je hier - mocht dat nodig zijn - aan werken. Mensen veranderen, dus blijf interesse in elkaar tonen!

7. Durf te vergeven

In dit geval ligt het er natuurlijk wel aan wat er is voorgevallen, want elke situatie is anders. Toch zal je jouw partner op een gegeven moment moeten vergeven. Makkelijker gezegd dan gedaan, zal je denken. Maar blijven leven met wrok of schaamte zal de situatie niet beter maken. Praat met elkaar, geef elkaar de ruimte en probeer het op een gegeven moment los te laten. 

8. Accepteer elkaars imperfecties

Niemand is perfect. Het zou makkelijk zijn als dit wel zo was, maar helaas. Misschien kan jouw partner perfect koken, maar absoluut niet opruimen. Je kan twee dingen doen: elke keer hameren op het feit dat hij niet kan opruimen of naar een oplossing zoeken. De oplossing is: accepteer elkaars imperfecties. Jij hebt ook vast dingen waar je geen ster in bent. Kom samen tot een compromis: als jouw partner kookt, ruim jij alles op na het eten. Klinkt als een goede deal, toch? 

9. Behoud die sterke band met vriendinnen en familie

We hadden het er net al even over dat het belangrijk is om samen plezier te hebben, maar constant samen zijn is niet noodzakelijk. Het is bijvoorbeeld belangrijk om die sterke band met familie en vriendinnen te behouden. Het is niet voor niets dat de gelukkigste partners diegene zijn die naast elkaar, ook hun eigen leven hebben. 

10. Verwacht wat je verdient

Misschien heb je bovenstaande zin even twee keer gelezen. Want wat staat er nou precies? Mensen zeggen veel te vaak 'verwacht niet té veel'. Maar is dit wel juist? Nee. Mensen die meer verwachten van hun partner, krijgen vaak ook meer. Waarom? Omdat zij hun ideaalbeeld willen bereiken. Het is dus helemaal niet zo gek als je af en toe droomt van die prins op het witte paard. Zou je willen dat jouw partner je anders gaat behandelen? Maak dit bespreekbaar. Communicatie is uiteindelijk de basis voor een gelukkig huwelijk. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top