Interior

Zo maak jij je bank goed schoon

Zo maak jij je bank goed schoon

De bank, vaak het meest gebruikte meubel in jouw huis. Alleen al daarom is het erg belangrijk om je bank eens in de zoveel tijd een goede schrobbeurt te geven. Want zeg nou eerlijk: er worden naast glazen wijn en kopjes thee, zeker ook regelmatig snacks gegeten op de bank en deze kruimeltjes worden echt niet altijd goed opgeruimd en schoongemaakt. Gelukkig is het echt niet heel moeilijk om je bank goed schoon te maken.

Vaak na een avondje relaxen, is de bank een rommelige bedoeling. Alle kussens liggen plat en ingedeukt. Dit ziet er vaak al wat slordig uit maar is natuurlijk makkelijk te verhelpen: je schudt de kussens wat op en legt ze terug. Maar het écht schoonmaken van de bank beginnen we minder vaak aan. Dit lijkt namelijk een heel groot karwei, waardoor het makkelijk is om voor je uit te schuiven. Maar geloof ons, als je deze stappen uit werkt, zit je vanavond nog op een helemaal schone bank! En dat voelt erg lekker, kunnen wij je vertellen. Je zult je afvragen waarom jij je bank niet eerder hebt schoongemaakt.

Bekijk de stoffering 

Het is mega belangrijk om allereerst na te gaan van wat voor stof jouw bank is gemaakt. Linnen, wol of leer; dit maakt heel veel verschil wat betreft schoonmaken. Niet alle banken kunnen namelijk op dezelfde manier worden schoongemaakt. Lees daarom voordat je begint aan de beurt, heel goed het label van de bank door. Zodra je deze hebt bestudeerd, kun je aan de slag met de stoffering van je bank bijvoorbeeld in de wasmachine te doen, of met de hand te wassen. Is het label al uit je bank of versleten? Kijk dan even online, hier is genoeg te vinden over hoe jij je bank het best schoon kunt maken. De stof kan natuurlijk ook vast zitten en dan kan je het natuurlijk niet in de wasmachine doen.

Regelmatig stofzuigen 

Oké, we snappen dat jij je bank niet regelmatig door de grondige wasstraat haalt, maar regelmatig stofzuigen is wel erg belangrijk! Die kattenharen en kruimels gaan namelijk niet vanzelf weg. Let hierbij ook op dat je onder en tussen de kussens ook goed stofzuigt, daar komt namelijk ook veel vuil terecht. 

Kussens wassen 

Kun jij de kussenhoezen makkelijk van je bank afhalen? Dan heb je geluk! Haal deze van de bank en stop ze in de wasmachine. Neem je de hoezen van je sierkussens ook meteen mee, die kunnen vaak ook wel een wasbeurt gebruiken. Was de kussenhoezen zo koud mogelijk, zo voorkom je dat ze gaan krimpen. 

Andere manier van schoonmaken 

Kun jij je kussenhoezen niet in de was doen? Niet getreurd, er zijn ook andere manieren waarop jij je bank kunt cleanen. Hiervoor heb je namelijk stoffering reiniger. Nogmaals, kijk wel goed op het label van de bank of je deze stoffering reiniger kunt gebruiken. Heb je vlekken? Schrob deze extra goed met een microvezeldoek. Vind je het toch een beetje spannend en weet je niet hoe jouw bank zal reageren op de stoffering reiniger? Probeer het eerst uit op een klein en onopvallend stukje van de bank. Gaat dit goed? Let's go! Lekker schrobben die bank. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top