Lifestyle

Dit is waarom jij je geld zou moeten uitgeven aan de hand van de 50/20/30 regel

Dit is waarom jij je geld zou moeten uitgeven aan de hand van de 50/20/30 regel

Geld, je kunt er eigenlijk niet genoeg van hebben. Wat je ook maandelijks op je rekening bijgestort krijgt, de laatste week is het vaak even afzien. Wil jij beter met je geld om kunnen gaan? Maak dan gebruik van de 50/20/30 regel.

Deze regel biedt een leidraad in wat verstandig is qua hoe jij je geld spendeert. Hoe het werkt? Lees dit hieronder. 

50: wat je echt nodig hebt

Ongeveer 50 procent van jouw maandelijkse geld zou je uit moeten geven aan dingen waar je absoluut niet zonder kunt. Denk hierbij aan de huur of hypotheek van je woning, de boodschappen, je zorgverzekering en je reiskosten. Hoewel er natuurlijk echt wel wat variatie in zit, is dit bedrag vaak ongeveer hetzelfde.

20: wat je spaart

Zet ongeveer 20 procent van het bedrag wat je maandelijks binnenkrijgt, op een aparte rekening. Dit bedrag kan goed van pas komen op de momenten dat je ineens grote uitgaves moet doen. Voor een leuk etentje met vriendinnen, is dit geld dus niet bedoeld.

30: wat je graag wilt

Natuurlijk moet er ook wat overblijven elke maand om leuke dingen mee te doen: denk hierbij aan kleding shoppen, uit eten gaan en je Netflix of Apple TV+ abonnement. Ongeveer 30 procent van je inkomsten mag je hieraan besteden. 

Beeld: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top